nadat telers 'overtollige oogst' vernietigen

Bananentekort in Noord-Europa

Volgens Marek Szulc van het Poolse importbedrijf Citronex is er in Noord-Europa momenteel sprake van een tekort aan bananen wat zowel toegeschreven kan worden aan het slechte weer in de tropen als het verloop van de productiecurve. "De bananenoogst in Centraal-Amerika was in de maanden september en oktober zo enorm dat veel telers besloten hun 'overtollige' bananen te vernietigen, waardoor de aanvoer in oktober en november aanzienlijk is gedaald," legt Szulc uit. Het huidige productieniveau is redelijk normaal ondanks hert feit dat de volumes in Costa Rica, Colombia en Ecuador onder het niveau van de eerdere ramingen blijven. 

"In combinatie met de lagere kwaliteit als gevolg van het koude weer komen er kleinere volumes Europa in en is het product dat wel beschikbaar is erg duur. De bananenprijzen in de tropische regio's zijn enorm hoog en veel importeurs hebben hun volumes naar beneden bijgesteld vanwege de grote risico's."

Szulc voegt er aan toe dat men ook niet mag vergeten dat het feit dat Martinique en de Dominicaanse Republiek een aantal maanden geleden door een orkaan werden getroffen ook gevolgen heeft gehad op de beschikbaarheid van bananen. 

"Toentertijd waren we niet zo bezig met wat deze verliezen voor de Europese markt zouden betekenen omdat de vraag op dat moment zwak was. Nu de vraag echter weer aantrekt, hebben we toch echt een tekort aan bananen."

Voor meer informatie:
Marek Szulc
Citronex Sp. zoo
Tel : +48 75 77 21 943
Email: marek.szulc@citronex.pl
www.citronex.pl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018