Belgische supermarkt verkoopt wijn van appel en peer

In samenwerking met de Belgische wijnbouwer, Ghislain Houben, heeft Benoît Couderé, wijnaankoper bij Carrefour en Sommelier van het Jaar 2016, een eerste 100 procent Belgische ijswijn gemaakt. Een heerlijke zachte wijn die je verkrijgt door bevroren vruchten, die laat geoogst worden, te persen en die bij het dessert geserveerd wordt, laat de Belgische supermarkt weten.


Wijn van appel en peer.

Wijn
Ghislain Houben heeft zijn strepen verdiend als producent van wijnen, professor economie, spreekbuis voor Belgische wijnbouwers, maar ook als wetenschappelijk onderzoeker. Ghislain is in zijn wijndomein Hoenshof al vele jaren gepassioneerd door wijnbouw en de zoektocht naar nieuwe samenstellingen en melanges. Sinds zijn jeugd volgt hij talrijke cursussen, die van hem niet alleen een expert, maar ook een perfectionistische wijnbouwer hebben gemaakt, laat Carrefour in een persbericht weten.

Bij zijn laatste zoektocht kwam hij in contact met Benoît Couderé. "Benoît kent als geen ander de smaken van de consument", zegt Ghislain. "Hij werkte in verschillende sterrenrestaurants en kan als geen ander wijn combineren met aangepaste gerechten."

Beiden zetten vanaf dat moment hun schouders onder dit project, de creatie van een Belgische ijswijn. Ghislain Houben kreeg dit idee tijdens een reis naar Canada, waar wereldvermaarde 'ice wines' van druiven en fruit gemaakt worden. Ghislain legde meteen de link naar zijn geboortestreek Borgloon waar appelen en peren de belangrijkste teelt uitmaken. Als telg van een fruittelersfamilie was zijn interesse snel gewekt en ging hij meteen aan het experimenteren.

Tiental rassen peren en appels
Bij zijn terugkeer verzamelde hij een tiental soorten appelen en peren afkomstig van het fructuarium bij het kasteel van Rijkel (Borgloon). In zijn experiment werd het fruit voor elk soort apart geperst en vergist tot ijswijn. Vervolgens begon de zoektocht naar de blend. Hierin werd hij bijgestaan door de proeverskwaliteiten van Benoît. "Bij de perenijswijn wordt de basis gelegd door de Durondeau peer", legt Benoît uit. "Deze variëteit komt uit de Haspengouw en werd vroeger ook wel 'Poire de Tongres' genoemd. Bij de appelen hebben we voornamelijk een mix van oude rassen gebruikt, zoals Renettes, Boskoop en Cox."

Perenwijn
Volgens de supermarkt is de wijn Mr. Pear vrij intens goudkleurig. De neus is zoet en zachtaardig met aroma's van exotisch fruit, zoals ananas en mango. De smaak is fijn met een evenwicht tussen zoet en frisse tonen. Wat later komen specerijen opzetten met een pepertoets en een hint van kaneel, zo omschrijft Carrefour de wijn op een culinaire manier. 

Mr. Apple is volgens Carrefour aantrekkelijk met een licht goudgele kleur. Deze wijn is minder expressief qua geuren dan de perenijswijn. Je ruikt eerst stoofappel en wat later komen meer exotische vruchten opzetten en intensere kruiden. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018