"TLN: "Bedrijvigheid transportsector groeit harder dan voorspeld"

Bedrijvigheid transportsector groeit nog harder dan voorspeld en dat geldt echter ook voor personeelstekorten, laat TLN weten. De TLN-conjunctuurenquête over het derde kwartaal laat zien dat zelfs de meestal positief gestemde transportondernemers deze groei niet hadden voorspeld. Na een goed tweede kwartaal blijkt voor de sector het derde kwartaal alle verwachtingen te overtreffen. De bedrijvigheid bereikt haar hoogste punt in 11 jaar en het omzet-, winst- en prijsniveau zien we in het derde kwartaal eveneens stijgen. Keerzijde is dat de helft van alle bedrijven in het derde kwartaal een tekort aan personeel heeft.

Chauffeurs gezocht
De stijgende lijn zet zich op nagenoeg alle fronten door. Het ondernemersvertrouwen heeft het hoogste punt in 18 jaar bereikt, het hoogste sinds de eeuwwisseling. Ondernemers hebben vertrouwen in de toekomst op korte en op langere termijn, laat TLN weten. Het ondernemersklimaat binnen de sector is uitstekend. Echter stijgt de vacaturegraad ook mee, deze heeft het hoogste punt in 10 jaar bereikt. Driekwart van de ondervraagden vindt het moeilijk tot zeer moeilijk op vacatures op te vullen. "We moeten samen met de overheid nog meer de schouders zetten onder de zoektocht naar bijna 2500 chauffeurs per jaar", aldus TLN voorzitter Arthur van Dijk. "Om dit te bekostigen, is 10 miljoen per jaar van de overheid nodig en dan legt de sector er zelf 10 miljoen bij."

Marges moeten beter
Hoewel het prijsniveau in het derde kwartaal flink stijgt, deels door het doorberekenen van loonkosten volgens de nieuwe CAO, zijn ondernemers nog niet tevreden over de huidige prijzen. De marges zijn nog steeds erg dun. Alhoewel de toekomst er volgens de meeste ondernemers positief uitziet, zijn een aantal ondernemers zeker niet gerust op de gevolgen van de Brexit. De onzekerheid over wat ze te wachten staat, zeker op het gebied van douane en de mogelijkheid goede handelsafspraken te maken geeft onrust.

Op het TLN congres, aanstaande zaterdag 25 november (www.tlnlive.nl) gaat TLN voorzitter Arthur van Dijk in op de onderwerpen uit deze enquête. Aanmelden kan nog via bovenstaande link.

Bron: TLN

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018