Canarische bananentelers trekken aan de bel

Europa importeert meer bananen uit Latijns Amerika en Afrika

De vereniging van bananentelers van de Canarische eilanden (ASPROCAN) heeft bekendgemaakt dat de Europese import van bananen uit landen buiten de EU blijft stijgen. Door het verlagen van de importheffingen hebben bananenleveranciers uit Afrika en Amerika een voorkeurspositie op de Europese markt gekregen. De Europese productie van bananen wordt daarentegen niet beschermd.

De importlimieten die verbonden zijn aan de verlaging van de importheffingen worden door steeds meer landen overschreden. Hoewel deze landen (o.a. Nicaragua, Guatemala en Peru) meer naar de Europese Unie exporteren dan is afgesproken, weigert de Europese Commissie het voorkeurstarief stop te zetten. 

Domingo Martin, directeur van de Canarische telersvereniging, betreurt dit: ''Het overschrijden van de invoerlimieten is dus winstgevend voor deze niet-Europese bananenleveranciers. Als de Europese Commissie geen maatregelen hiertegen treft, wordt de Canarische bananensector nog verder benadeeld.''

Deze week spreekt het Spaanse Lagerhuis (Congreso de Diputados) zich uit over eventuele maatregelen die de Canarische bananenproductie moeten beschermen. De beslissing die het Lagerhuis neemt, is fundamenteel voor voortgang van de Canarische bananensector.

Bron: EFE

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018