Hongaarse diepvriesproducent verhoogt verwerkingscapaciteit

Fevita is een van de grootste producenten van diepvriesproducten in Hongarije met 200 werknemers die elk jaar meer dan 32.000 ton groenten verwerken. Het bedrijf, opgericht in 1967, heeft een marktaandeel van 22 procent in eigen land en heeft een netwerk van klanten opgebouwd in wel twintig markten, waaronder Duitsland, Israël en Japan.

Tot Fevita's klanten behoren de internationale supermarktketens Lidl, Aldi en Tesco, evenals de Hongaarse retailers Spar, Co-op en CBA. Het bedrijf breidt zich elk jaar uit naar meer markten, dus het wordt steeds belangrijker dat de producten voldoen aan strikte voedselveiligheids- en kwaliteitsnormen.

Een nieuwe schiloplossing
Peter Hegyi, projectingenieur bij Fevita Hungary Zrt.: "We verwerken al 50 jaar hoogwaardige groenten en fruit. Het is belangrijk voor ons bedrijf dat we de versproducten die aankomen bij onze productielijn efficiënt verwerken. Het gaat dan om producten als suikermaïs, erwten, bonen, wortelen, pastinaak en aardappelen. Verwerking kan van alles betekenen: van het signaleren en verwijderen van defecten tot schillen, schoonmaken en snijden."

"Het is onze ambitie om als wereldwijde exporteur op honderden verschillende markten te opereren. Om dat te kunnen realiseren, wisten we dat we onze capaciteit moesten vergroten. De productielijn liep soepel maar draaide al op volledige capaciteit net op het moment dat er een stijgende vraag ontstond naar wortelen en veel van onze andere producten."

"Om onze doelstellingen te bereiken, zochten we een langetermijn-investering bij een organisatie die ons een moderne en betrouwbare sorteeroplossing zou kunnen bieden. Dit bracht ons naar TOMRA Sorting Food."

Fevita's vorige schilmachine verwerkte 8 ton materiaal per uur, maar ongeveer 20 procent daarvan werd weggegooid als afval. Hegyi: "We hadden al twee andere optische sorteermachines van TOMRA in onze productielijn en we hoopten dat het bedrijf ons een efficiëntere schiltechnologie zou kunnen bieden."

"We hebben nauw samengewerkt met de mensen van TOMRA om de juiste oplossing voor ons bedrijf te vinden, waardoor we voor onze klanten een beter en consistenter product kunnen produceren."


Het team van TOMRA werkte samen met Fevita om de veiligheids-, kwaliteits- en prestatievereisten van hun processen vast te stellen. De Odyssey-stoomschilmachine die werd ontwikkeld was een volledig gesloten systeem met een kortere verwerkings- en schiltijd. Bovendien kon de hele productielijn eenvoudig aangestuurd worden via een simpel bedieningspaneel.

Deze technologie maakte dat de capaciteit van de productielijn kon worden verhoogd tot 8 à 12 ton per uur, efficiënter presteerde en een kwalitatief beter eindproduct leverde. "De TOMRA Odyssey-stoomschilmachine is kostenbesparend en zeer efficiënt, wat de bedrijfskosten en het productverlies helpt verminderen."
De apparatuur die nu bij Fevita is geïnstalleerd, leverde ook nog andere voordelen op, zoals het verminderen van het waterverbruik. Hegyi: "Wij zijn het eerste bedrijf in Hongarije dat de Odyssey-stoomschiltechnologie gebruikt. Hierdoor werken we als bedrijf een stuk milieuvriendelijker en kunnen we ons positief onderscheiden van onze concurrenten."

Voor meer informatie:
TOMRA Sorting Food
Tel: +32 16 396 396 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018