Jennie Franceschi, AusPak Avocados

"Er is een limiet aan wat consumenten voor avocado's wil betalen"

Een aantal telers werken samen waardoor zij avocado's kunnen telen in een grote geografische regio. Dit gebeurt zowel in het oosten als in het westen van het land. De overige regio's sluiten zich hierbij aan zodat er jaarrond avocado's beschikbaar zijn

De twee belangrijkste avocadoleveranciers zijn Simpson Farms in het oosten van Australië en West'N'Fresh, in het westen van het land. AusPak Avocados is het gezamenlijke exportbedrijf maar op de binnenlandse markt zijn ook vaak eigen merken te vinden. "Momenteel is het seizoen in West-Australië begonnen. De oogst ziet er goed uit maar in Nieuw-Zeeland zijn de volumes kleiner," vertelt Jennie Franceschi, algemeen directeur van AusPak Avocados'. "De markt is krap en de prijzen zijn hoog. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt in deze tijd van het jaar."

Jennie denkt dat de hoge prijzen het gevolg zijn van de wereldwijde vraag naar dit 'superfood'. Hoewel er toch redelijke volumes op de markt beschikbaar zijn, is de Australische consument gewend aan nog grotere volumes waardoor er toch krapte is. 

"Er is altijd een limiet aan wat mensen bereid zijn om voor een avocado te betalen," legt Jennie uit. "Echte liefhebbers zullen wat dieper in de buidel willen tasten maar tegelijk ook minder kopen. Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod en wanneer de vraag sterk is en het aanbod niet toereikend, dan zullen de prijzen stijgen. Wanneer je echter veel fruit te vermarkten hebt, dan moet je de prijzen laag houden om de afzet te bevorderen. Uiteindelijk moet je proberen om de klant op basis van de beschikbare volumes een zo aantrekkelijk mogelijke waardevoorstel te doen."

In West-Australië, waar het seizoen net begonnen is, heeft de oogst vertraging opgelopen als gevolg van regen. Jennie vertelt dat het ook mogelijk is dat andere regio's hun seizoen eerder afronden wat eveneens bijdraagt aan de krappe aanvoer. 

Export
"We exporteren naar Singapore, Maleisië en andere markten in Azië. Australië hoopt later dit jaar ook te kunnen starten met de export naar Japan," vervolgt Jennie. "Hier in West-Australië doen we ons best om onze producten op de Japanse markt te krijgen. Dit jaar zal dit zijn om de markt te verkennen en er meer inzicht in te krijgen. De volumes zullen bescheiden zijn omdat we tekorten hebben in Australië. We beschouwen dit jaar dan ook meer als een proefperiode."

Markten zoals Singapore en Maleisië nemen al jarenlang fruit uit Australië af en weten dat zij hiermee kwaliteitsproducten importeren. Deze landen zijn dan ook bereid goede prijzen te betalen. In Japan zal men het eerste jaar misschien op prijzen gericht zijn omdat de markt nieuw is en het product onbekend. 

Hoewel de prijzen op de binnenlandse markt hoog zijn, legt Jennie uit dat het toch belangrijk is om te investeren in het ontwikkelen van nieuwe markten voor de toekomst. 

"In Australië is de avocadomarkt al een aantal jaren goed en telers hebben veel bomen aangeplant die binnen afzienbare tijd productief worden. We richten ons dus op nieuwe markten en distributiekanalen om ons hierop voor te bereiden. We moeten concurrerend zijn om deze nieuwe markten te kunnen betreden."

Jennie voegt er aan toe dat het bedrijf al een HPP avocado op de Japanse markt gelanceerd heeft. "We hebben een merk ontwikkeld en het op de Japanse markt geïntroduceerd."

Voor meer informatie:
Jennie Franceschi
AusPak
Mobile: +61 417 988 246
Email: gm@avozexports.com
www.avozexports.comPublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018