Jan van Luchene, Bruwier Potatoes

"Aardappelmarkt is slechter dan catastrofaal"

Tholen - "Het ziet er slecht uit voor de aardappelmarkt", antwoordt Jan van Luchene van Bruwier Potatoes op de vraag hoe hij de aardappelmarkt op dit moment ziet. Door een te grote oogst in heel Europa, zijn de prijzen volgens hem erg slecht.

"De aardappelmarkt is slechter dan catastrofaal", geeft Jan aan. "Vandaag zitten we aan de drie tot vijf euro per honderd kilo. Er is geen beweging in de markt te krijgen. In België gaan de meeste aardappelen naar de aardappelverwerkende fabrieken. Ook zij zitten momenteel niet op de aardappelen te wachten. Het is momenteel afwachten. Voor dit probleem bestaat eigenlijk geen medicijn."

Minder vraag, meer aanbod
Een van de redenen dat de aardappelverwerkende fabrieken minder aardappelen nodig hebben, komt volgens Jan door contracten en de vraag naar frites vanuit de consument. "Allereerst vang ik op dat de verkoop van frites wat stroever loopt dan eerder ingeschat werd. Daarnaast waren de aardappelprijzen de afgelopen twee jaar erg hoog, waardoor de industrie voor wat meer zekerheid, dus contractindekking, gegaan is. Alles ligt dus al vast. Er is minder, eigenlijk zelfs geen, vraag en meer aanbod."

Vergelijkbaar met eerder
Volgens Jan van Luchene is het aardappelseizoen van dit jaar te vergelijken met dat van in 2014. Toen lagen de prijzen ook extreem laag. "Het duurde toen tot juni 2015 voordat de prijzen wat beter werden en zelfs toen nog was het niet op een kostendekkend niveau", vervolgt Jan. "Dat het slechter gaat met de aardappelmarkt is een samenloop van omstandigheden. Stel je voor dat een regio in Europa een mislukte oogst had, dan hadden wij daar kunnen leveren. Alleen is dat dus niet het geval. De Europese landen hebben geen noemenswaardige problemen gehad, dus gaat het deze keer niet op. Er zijn op het ogenblik wel enkele transacties op Afrika, de Caraïben of Oost-Europa, maar die hoeveelheden zullen bijlange na niet voldoende zijn om alles weg te werken."

Voor meer informatie:
Bruwier Potatoes 
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T: +32 56 61 33 33
F: +32 56 61 30 33

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018