"Gewasbeschermingsmiddelen mogelijk oorzaak van uitblijven zwangerschap bij IVF"

Een nieuwe studie heeft een mogelijk schadelijk verband aangetoond tussen het eten van fruit en groenten met veel gewasbeschermingsmiddelenresiduen en lagere zwangerschapspercentages.

Voor het in JAMA Internal Medicine gepubliceerde rapport hadden wetenschappers 325 vrouwen bestudeerd die geassisteerde voortplantingstechnieken gebruiken om zwanger te worden. Dit was onderdeel van de studie 'Environment and Reproductive Health' (EARTH), gericht op het meten van factoren die het voortplantingssucces kunnen beïnvloeden. De bij het onderzoek betrokken vrouwen moesten gedetailleerde vragenlijsten invullen over hun eetpatroon en andere factoren die IVF-resultaten kunnen beïnvloeden zoals hun leeftijd, gewicht, zwangerschapsgeschiedenis en levende geboorten.

Hoofdonderzoeker Dr. Jorge Chavarro (Harvard) en zijn collega's koppelden de antwoorden over voeding aan Amerikaanse overheidsgegevens over de gemiddelde residuen van gewasbeschermingsmiddelen op verse groenten en fruit om te berekenen in hoeverre de vrouwen via hun voeding aan gewasbeschermingsmiddelen hadden blootgestaan. Bepaalde groenten en fruit zoals aardbeien, spinazie en paprika's hebben meestal veel residuen in vergelijking met andere zoals erwten en avocado's, waarvan de residuwaarden lager zijn.

Vrouwen met een hoge blootstelling aten dagelijks meer dan twee porties groenten of fruit met hoge residuwaarden in vergelijking met vrouwen in de laagste blootstellingsgroep, die gemiddeld dagelijks één portie groenten en fruit met hoge residuwaarden aten. In de eerste groep hadden de vrouwen 18% minder kans om zwanger te worden dan vrouwen in de laatste groep en 26% minder kans op een levende geboorte.

Lees meer op Time (Alice Park)

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018