Asda mixt klasse I en II aardbeien

Als maatregel om voedselverspilling tegen te gaan, is de Britse keten Asda begonnen met het aanbieden van bakjes aardbeien, waarvan de inhoud een mix is van "goede" aardbeien en gekneusde of misvormde aardbeien.

Al 20 weken lang bestaat de inhoud van de bakjes uit een mix van zogeheten eersteklas en tweedeklas fruit, in plaats van dat de bakjes alleen maar eersteklas fruit bevatten. Volgens Asda hebben consumenten niets gemerkt en is het experiment een groot succes.

Fruit in de eerste klasse heeft een perfect uiterlijk en heeft minder dan 10% aan beurse plekken. Fruit in de tweede klasse heeft meer afwijkende vormen en bevat meer beurse plekken. Tweedeklas producten bevinden zich doorgaans in het assortiment van misvormde groente, dat tegenwoordig door veel supermarkten wordt aangeboden. Voor het eerst heeft Asda nu echter tweedeklas fruit in normale verpakking aangeboden. De prijs van de bakjes is ter compensatie iets verminderd, aldus Asda.

Asda gaat deze aanpak nu ook bij andere producten toepassen, zodat ook andere misvormde groenten- en fruitsoorten als standaard worden verkocht. Andere Britse retailers als Sainsbury's bieden alleen tweedeklas groente en fruit aan in een beperkt standaard-assortiment, dat afhankelijk is van het seizoen. 

"Bij andere productsoortenwaar de tweedeklas producten worden toegevoegd, maakt Asda gebruik van de ervaring die sinds drie jaar geleden is opgedaan over misvormde groente. Hierdoor hebben we geleerd wat de consument nog wel en wat niet accepteert met betrekking tot het uiterlijk van het product. Zodoende zijn een aantal specificaties aangepast die we hanteren bij het inkopen van producten. Telers kunnen hierdoor meer van hun productie op de markt zetten, waardoor verspilling in de leveringsketen wordt tegengegaan," aldus een woordvoerder van Asda.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Wordt dus 2e klasse fruit verkocht onder label van 1e klasse neem ik aan. Label zal waarschijnlijk niet aangepast zijn... (??)

Leuk verhaal hoor van die voedselverspilling.
Maar volgens mij wordt er maar één beter van. Drie keer raden wie...
Marcel , Zwijndrecht - 2017/10/25 14:31:36.000


Als de klanten er niks gemerkt hebben dan zal de klasse aanduiding ook niet veranderd zijn !! Ben i.d.d. benieuwd welke aanduiding ze hanteren. Worden ze als klasse I verkocht dan zullen de tolerantievoorschriften wel ruim overschreden worden .En wij er maar elke dag op toezien zien dat de EU -handelsnormen worden gerespecteerd !!

keurmeester, venlo - 2017/10/26 20:34:21.000© AGF.nl 2018