Uganda's eerste GGO-aardappelen mogelijk in 2020 in het schap

Wetenschappers beweren dat de eerste partij lokaal geteelde, genetisch gemodificeerde aardappelen in 2020 op de Ugandese markt zal worden verkocht.
 
Dr Alex Barekye, directeur van het Kachwekano Zonal Agriculture Research Institute in het westelijke district Rubanda, zei dat landbouw-biotechnologisch onderzoek naar aardappelen op het punt staat om een genetisch gemodificeerd ras te creëren dat resistent is tegen ziekten.
 
"Als we naar alle producten in de GGO-lijn kijken, denk ik dat de aardappel het eerste GGO-gewas zal zijn dat in Uganda zal worden gecommercialiseerd. We hebben drie proeven uitgevoerd en vonden geen ziektes. De opbrengst is groot en er is niets veranderd," aldus Dr Barekye tijdens de viering van de Wereldvoedseldag in Rubanda op 16 oktober.
 
Barekye verklaarde dat in de volgende fase van het project de transgene aardappel in drie verschillende Ugandese gebieden zal worden getest. De start vindt plaats in november van dit jaar. Er zal worden getest hoe goed de pootaardappelen het in de diverse milieus zullen doen.
 
Voordat het echte aanplanten begint moet het Nationale BioVeiligheidscomité het groene licht geven.

President Yoweri Museveni heeft in een toespraak meer geld toegezegd voor onderzoek om oplossingen te vinden voor droogte en ziekten die de productiviteit van de agrarische sector beperken.
 
Bron: observer.ug

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018