Nieuw aardappelras kan bij hoge temperaturen gepoot worden

Aardappeltelers in India kunnen hogere opbrengsten en winstmarges verwachten door een nieuw aardappelras, de Kufri Lima.
Ontwikkeld in samenwerking met het International Potato Center (CIP) en het Central Potato Research Institute (CPRI) blijkt de Kufri Lima een vroege aardappel te zijn die goed tegen hitte kan en erg virusbestendig is; allemaal eigenschappen die door de lokale telers zeer gewaardeerd worden.

Het is de eerste CIP-kloon die vrijgegeven kan worden in India. Eerder CIP-kiemplasma werd gekruist met CPRI-oudermateriaal, waardoor er sinds 1975 acht rassen zijn vrijgegeven.
 
Mohinder Kadian, wetenschapper bij het CIP in New Delhi: "Hoge temperaturen vormen een ernstig probleem voor Indiase aardappeltelers. Ze moeten vaak wachten tot de temperaturen dalen voor ze hun aardappelen kunnen poten, maar doordat de Kufri Lima goed tegen hitte kan, kan deze 20 tot 30 dagen eerder worden gepoot dan andere lokale rassen."
 
Eerder poten betekent eerder oogsten, waardoor telers met de Kufri Lima de mogelijkheid krijgen hun aardappelen tegen zeer goede prijzen te verkopen, voordat andere rassen op de markt komen.

De verliezen aan aardappelen variëren gewoonlijk tussen de 20 en 50%, afhankelijk van de kwaliteit van de pootaardappel en de aanwezigheid van virusinfecties. Om toegang te krijgen tot hogere kwaliteit pootaardappelen moeten de telers uit deze gebieden zich wenden tot telers uit noord-India.
 
Bron: www.potatopro.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018