Areaal neemt geleidelijk af

Hogere prijzen voor Spaanse cherimoya's

De aanhoudende hoge temperaturen hebben het cherimoyaseizoen vervroegd in Granada, dat geldt als het grootste Europese teeltgebied van deze exotische vrucht. Momenteel is de markt in afwachting van een grotere aanvoer en zijn de prijzen hoog en stabiel. De productie neemt echter met het jaar af omdat het areaal krimpt. "Het fruit is in week 36 op de markt gekomen," vertelt Bruno Crabé van Frutas Rafael Manzano in Granada. "De beschikbaarheid is dit seizoen tot dusver goed en de vraag en prijzen zijn stabiel ten opzichte van voorgaande seizoenen. Deze situatie zal mogelijk veranderen zodra de volumes groeien."

De laatste jaren is het areaal geleidelijk kleiner geworden omdat telers liever overschakelen naar avocado's en mango's als de cherimoyabomen vervangen moeten worden. "We moeten als sector nog veel meer doen om deze fruitsoort te promoten. Buiten Andalusië is deze fruitsoort tamelijk onbekend in Spanje. In Nederland wordt de exoot vooral door consumenten van Spaanse of Marokkaanse afkomst gegeten. Het is een typisch Mediterraan product."

Volgens Crabé kan het onderzoek naar pitloze rassen die langer houdbaar zijn de export van deze fruitsoort een boost geven. In sommige onderzoekscentra, zoals La Mayora, werkt men aan de ontwikkeling van een cherimoyaras zonder pitten, met een dikkere schil waardoor het product langer houdbaar is," aldus Crabé.

Voor meer informatie:
Bruno Crabé
Alberto Casanova
Frutas Rafael Manzano e Hijos S.L.
Poli. Ind. "La Gasolinera", 43-44
Salobreña, Granada. Spain.
T: +34958612597
bruno@frutasmanzano.com
alberto@frutasmanzano.com
www.frutasmanzano.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018