Nat weer bemoeilijkt Poolse aardappeloogst

Net als bij het Poolse appelseizoen heeft de aanhoudende neerslag van de afgelopen weken voor problemen gezorgd bij de Poolse aardappelsector. 

"We gaan een zwaar jaar in de aardappelsector tegemoet," zegt Lukasz Ostrowicz van Bugaj. "De weersomstandigheden zijn erg moeilijk geweest, met een neerslag die hoger was dan het gemiddelde van de afgelopen 40 jaar. Op dit moment is het voor de meeste telers te nat om te oogsten. Sommige velden staan volledig blank. Het is echter nog te vroeg om echt te zeggen wat er zal gebeuren, omdat het Poolse weer ineens zomaar om kan slaan. We verwachten twee weken aan goed en warm weer, wat absoluut zal helpen. Als de vorst komt en het eenmaal gaat sneeuwen, zal het te laat zijn om de overgebleven aardappelen nog te oogsten."Men maakt zich in Polen zorgen over of de vochtigheidsgraad niet zal leiden tot problemen met de kwaliteit. Hierdoor zal het moeilijker worden om de aardappelen in opslag te plaatsen. Een prognose van het Poolse centraal bureau voor de statistieken geeft echter aan de dat totale productie boven de 9 miljoen ton uitkomt, wat jaar op jaar een toename is van 2%.

De huidige productie in Europa is groter geworden en er is minder vraag naar geïmporteerde aardappelen. Volgens Lukasz betekent dit dat in combinatie met de eerder genoemde ontwikkelingen Poolse aardappeltelers minder hard aan zullen sturen op toegang voor export naar de EU. Hun belangrijkste focus zal liggen op het overleven van het huidige seizoen. De Poolse aardappelsector blijft echter werken aan het sterker maken van de eigen sector. 

"Er wordt sinds kort meer werk gemaakt van de actieve deelname aan het Potato Europe-evenement, dat elke vijf jaar in Polen wordt gehouden. De inschrijving voor Potato Europa gaat kort na de Poolse Aardappeldagen van start. De Poolse Aardappeldagen waren een zeer succesvol evenement dat aan het einde van augustus van dit jaar in Kalinowa in Centraal-Polen plaats vond. Het was het grootste aardappelevenement dat ooit in Polen is georganiseerd. Er waren 150 standhouders en meer dan 10.000 bezoekers, waarvan veel vanuit het buitenland kwamen," zegt Lukasz.

Ook heeft de Raad van de Poolse Nationale Aardappelvereniging onlangs aangekondigd dat op 23 januari een tweedaagse aardappelconferentie wordt georganiseerd.

Voor meer informatie:
Łukasz Ostrowicz
Bugaj
Tel: +48 698 678 536
Email: lukasz.ostrowicz@fhbugaj.pl
fhbugaj.pl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018