Spanje: hoe meer grote maten, hoe beter de marges op citrus

Als gevolg van de hittegolven van deze zomer zal de totale citrusproductie in de Spaanse regio Valencia dit jaar 30% lager zijn. Veel telers zullen hun marges dan ook zien slinken. 

"Er zijn niet zoveel rassen die producenten hogere winstmarges opleveren. Hoewel de meeste sinaasappel- en clementinerassen de laatste jaren erg goedkoop waren, kunnen telers toch goede winstmarges behalen door een zo groot mogelijk volume te produceren, legt producent en landbouwdeskundige Carlos Arenes uit. Arenes ontwikkelde een irrigatiesysteem dat helpt bij klimaatbeheersing om schade door hitte en vorst te voorkomen, in combinatie met een bovengronds voedingssysteem. "Door middel van onze teeltmethode met klimaatbeheersing en een bovengronds voedingssysteem hebben we onze productie enorm weten te vergroten met goede maten en een uitstekende fruitzetting. We zorgen dat de bomen krachtig zijn gedurende de bloeiperiode," legt de deskundige uit. "Op deze manier hebben we vier jaar nadat de bomen geplant zijn een opbrengst van 80 ton per hectare weten te bereiken. Het vijfde jaar komt de opbrengst zelfs op 120 ton per hectare. Bovendien zijn de maten erg goed.""Door het klimaatbeheersingssysteem kunnen we zodra het fruit de juiste maat heeft bereikt de temperatuur naar 18 gaden Celsius brengen om het fruit op kleur te laten komen. In Syrië zijn we er op een aantal granaatappelplantages ook in geslaagd de temperatuur naar 18 tot 20 graden te verlagen."


Het ras Pri 23 eind augustus

Bovengrondse voeding is uiterst geschikt voor klimaten met wat koudere winters waar planten meer tijd nodig hebben om voedingstoffen op te nemen. "Dit probleem komt in mindere mate voor in citrusteeltgebieden zoals Huelva. In Valencia daarentegen zijn de winters koeler en komen de bomen sneller voedingsstoffen tekort, wat voor problemen zorgt in de lente en zomer. Het is heel eenvoudig: als de boom goed gevoed wordt tijdens de wintermaanden, zal hij beter presteren in het voorjaar en meer vruchten produceren," aldus Carlos Arenes. 

Voor meer informatie: 
Carlos Arenes
Control Heladas
T: +34 962530388
M: +34 629632886
carlos@controheladas.com
www.controlheladas.com
www.facebook.com/controlhelada

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018