Snelle methode om versheid bladgroenten te bepalen


Onderzoekers van de Jiangnan Universiteit in China analyseerden de versheid van spinazie, kool en sla die al een paar dagen in het winkelschap lagen. Ze bepaalden hiervoor gedurende drie dagen elk half uur de chlorofylfluorescentie. De gegevens werden vervolgens verwerkt waarbij een relatie tussen de ChlF parameters en de versheid werd vastgesteld. 

De onderzoekers stelden vast dat sommige aanwijzingen bruikbaar zijn als vroege detectie-instrumenten om de versheid van bladgroenten te meten. In eerste instantie is het moeilijk om de versheid te bepalen omdat de groenten met water besprenkeld zijn maar dankzij deze methode kan de kwaliteit na zo'n twee tot tweeënhalve dag in het winkelschap beoordeeld worden.

Het onderzoek zal voortgezet worden door andere verkoopomstandigheden te onderzoeken, zoals temperatuur en bevochtiging, en de methode zal ook op andere groentensoorten getest worden. 


Bron: Yichen Qiu, Yuhang Zhao, Juan Liu, Ya Guo , 'A statistical analysis of the freshness of postharvest leafy vegetables with application of water based on chlorophyll fluorescence measurement', 2017, Information Processing in Agriculture, dx.doi.org/10.1016/j.inpa.2017.08.001

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018