Sainsbury directeur waarschuwt voor impact Brexit

Versproducten zullen mogelijk al bedorven zijn voor zij de grens passeren, als er na de Brexit strenge douanecontroles ingevoerd worden voor goederen uit de EU, waarschuwt Sainsbury directeur Mike Coupe.

Coupe mengde zich onlangs in de Brexit-discussie waarbij hij aangaf dat alle maatregelen die leiden tot een verstoring van de gevestigde voedselvoorzieningsketen, die momenteel onder de Europese douaneregeling valt, schadelijke gevolgen zullen hebben. 

"Het Verenigd Koninkrijk importeert ongeveer een derde van zijn voedsel uit de Europese Unie," vertelt Coupe. "Als men bijvoorbeeld kijkt naar de toeleveringsketen van verse AGF dan kan een truck die in Spanje geladen is zijn spullen op iedere plaats in Engeland afleveren zonder dat er grenscontroles aan te pas komen. Alle maatregelen die dit in de toekomst bemoeilijken, hebben twee gevolgen: hogere kosten en kwaliteitsverlies. Bij het transport van AGF over lange afstanden kan een vertraging van slechts enkele uren al een enorme materiële impact hebben.

Coupe is van mening dat de Britse regering zich onvoldoende bewust is van de gevolgen die een verstoring van de voedselvoorzieningsketen met zich meebrengt. Hij waarschuwt dan ook dat als er tegen maart 2019 geen oplossing gevonden is retailers en voedselproducenten hier een groot punt van zullen maken. 
 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018