Amerikaanse aardappelexport bereikt record van €1,5 miljard

De totale export van Amerikaanse aardappelen en aardappelproducten heeft in het verkoopseizoen van juli 2016 tot juli 2017 een recordwaarde van €1,5 miljard bereikt en een recordvolume van 1,7 miljoen ton. Op basis van vers gewicht (FWE) betekent dit dat er 3,3 miljoen ton Amerikaanse aardappelen werden geëxporteerd, ongeveer 20% van de aardappelproductie. 

Veranderingen per marktsegment 
In vrijwel alle productcategorieën was er vorig jaar sprake van groei. Pootaardappelen boekten echter de grootste toename van 97%, hoewel deze cijfers misleidend kunnen zijn vanwege de mogelijke miskwalificatie van de exportvolumes verse aardappelen. 

De export van verse aardappelen bedroeg 491.716 ton, een toename van 9%. De export van aardappelchips groeide met 5% naar 52.103 ton en die van diepvriesproducten met 3% naar 1 miljoen ton. De export van gedroogde aardappelen daalde met 10% naar 122.063 ton, als gevolg van een aanzienlijke terugloop in de eerste helft van het jaar. Op basis van vers gewicht bedroeg de export van diepvriesaardappelen 60% van de totale export, die van gedroogde 24% en verse 15%. 

Exportmarkten
Japan blijft de grootste exportmarkt, op de voet gevolgd door Canada. Op basis van vers gewicht bedroeg de export naar Japan 680.264 ton, met een waarde die geraamd wordt op €306 miljoen, terwijl de export naar Canada 635.463 ton bereikte en een waarde van naar schatting €251 miljoen vertegenwoordigde. Daarna volgde Mexico met een volume van 527.464 ton met een waarde van €200. Op de vierde en vijfde plaats komen Korea en China met respectievelijk €92 en €90 miljoen.

Vooruitzichten
Nu de wereldwijde handel in aardappelen en aardappelproducten jaarlijks met gemiddeld 8% groeit, zijn er volop kansen voor de verdere groei van de Amerikaanse export. De sterke dollar, toenemende concurrentie van de Europese Unie en het uitblijven van nieuwe handelsakkoorden zouden echter belemmeringen voor deze toekomstige groei kunnen zijn. Desondanks zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse exportsector goed omdat de koers van de dollar de laatste zes maanden is gedaald en Amerikaanse verwerkers hun capaciteit hebben vergroot. Bovendien onderscheiden Amerikaanse aardappelen zich op de markt vanwege hun goede kwaliteit. Potatoes USA heeft internationale marketingprogramma's om de aandacht op Amerikaanse producten te vestigen en een grotere vraag te creëren. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018