Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Businessclub Westland

De robotisering van de AGF-sector

Tholen - Met robots kun je personeel vervangen en zo je arbeidskosten omlaag brengen, maar dat is volgens Richard van der Linde van robotbouwer FTNON niet het belangrijkste aspect van robotisering. De digitalisering van de sector gaat door en het belang van kwaliteit en traceerbaarheid wordt alleen maar groter, vertelde hij gisteren tijdens de bijeenkomst van de Agro Businessclub Westland. Dat de mogelijkheden daartoe ook alleen maar groeien, bleek uit de uitleg van Herbert ten Have van Delft Robotics, die kunstmatige intelligentie ontwikkelt voor onder andere de AGF-sector.

De bijeenkomst werd gehouden bij Rabobank Westland.




Robotisering. Er gaan de wildste verhalen over rond. Twee computers die zo'n ingewikkelde taal creëren dat de stekker eruit getrokken moet worden, DC's waarin geen mens meer werkt en een toekomst waarin we geregeerd zullen worden door apparaten. Gisteren op de bijeenkomst van de Agro Businessclub Westland werd robotisering in de AGF-sector besproken. 

Richard van der Linde richtte tijdens zijn studententijd Lacquey op, bekend van de paprika-sorteermachine met de nauwkeurige grijpers die bij Haluco en Combilo draait. In 2015 werd het bedrijf overgenomen en als onderdeel van FTNON staat nu de sla- en koolsector hoog op de agenda. Volgens de berekeningen van Richard vormt hun recent ontwikkelde machine een gesloten business case, maar toch is dat niet zijn belangrijkste argument om robotisering in de sector serieus te nemen. 

ICT in vers
Hij wijst op grote spelers uit de techniek als Amazon en Google die zich in de verssector storten. "Dit soort grote spelers gaan de regels bepalen en stellen hoge eisen aan digitalisering en kwaliteit", voorspelt hij. "De informatie over waar je product vandaan komt en hoe het verwerkt is, wordt steeds belangrijker." Dat is waar machines volgens hem echt hun meerwaarde kunnen bewijzen.


Ronald Grootscholten telt vijf nieuwe namen op de ledenlijst van de club


Richard van der Linde, FTNON

Waarom sla? 
Dat FTNON zich nu richt op de sla-sector, heeft te maken met de enorme producthoeveelheid wereldwijd, de grote spelers die erin zitten en de mogelijkheden die er zijn voor het toevoegen van waarde: de prijs van een krop sla is maar een fractie van de prijs van een maaltijdsalade. Bovendien is het een moeilijke sector: geen twee producten zijn hetzelfde en de hygiëne- en schoonmaakeisen die aan de machines gesteld worden, zijn hoog. Daardoor is het aantal concurrenten beperkt. Het bedrijf heeft nu een machine ontwikkeld die 5x sneller en 4% nauwkeuriger het hart uit sla kan verwijderen. Daarvoor maken 5 camera's een nauwkeurig 3D-model van elke krop. De machine draait in Nederland en in de VS inmiddels bij grote sla-verwerkers en Richard verwacht er de komende tijd meer af te zetten. Daarna richt het bedrijf de pijlen op het ontkernen van kool. "Werk dat met de hand moeizaam gaat en waar ook grote hoeveelheden van verwerkt worden", verklaart hij de keuze. 



Het verschil in waarde van een krop sla t.o.v. een maaltijdsalade


Leren
Het uitvoeren van de handelingen is een deel, maar hoe kan een machine omgaan met al die verschillende producten en informatie? Dat is het terrein van Herbert ten Have van Delft Robotics. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen die op basis van 3D-vision kunnen omgaan met variabele producten: verschillende soorten dozen bijvoorbeeld, maar ook voor de verssector. 

"Het is niet mogelijk een robot alle mogelijke paprika's ter wereld te leren", vertelt Herbert. "Of alle vormen phalaenopsis. Daarvoor is het product te divers." Daar komt deeplearning bij kijken. Het bedrijf ontwikkelt algoritmes die dankzij kunstmatige intelligentie steeds beter en beter worden. Het resultaat is software die bijvoorbeeld phalaenopsisknoppen en -bloemen kan tellen, beter dan de mens dat kan. "Als je ergens een beeld van kunt maken, kunnen wij dat vaak vertalen naar informatie", verduidelijkt Herbert.


Maar, als dat mogelijk is, waar is dan de oogstrobot van het bedrijf? Herbert legt uit dat wat zij doen de eerste fase van het proces is. "Nadat je deze informatie hebt, moet je nog de juiste gripper hebben om de bewegingen uit te voeren. En dan speelt de integratie: in een vochtige, warme omgeving moet het apparaat functioneren." Dat alles moet bovendien uitkomen in een sluitende business case. "Wij creëren in opdracht de omzetting van beeld naar informatie."




Na afloop van de bijeenkomst werd er natuurlijk geborreld. Op de foto Richard van der Sande van Certhon, Ted Vollebregt van Klasmann Deilmann en Gert-Jan van Geest


Gerard van den Bos, Cargoboss / Van Daalen, Ronald Arkestijn van Zyon Group en Ronald Hirschmann van ABN Amro


Cees Uitbeijerse van BDO Accountants en Peter Quist van Westland Partners 


Jan-Willem de Vries van Wageningen UR, Herbert ten Have van Delft Robotics en Henriëtte Hoogstad-Bakker, ING Grootzakelijk


Ronald Grootscholten van FlorPartners, Martijn van Andel van Jem-ID en Bert van Ruijven van Arcadia Chrysanten 


Kees van Geest, Robin Berendse van Yeald, 


Herwi Rijsdijk, ABC Westland, Edwin Vanlaerhoven, Best Fresh Group en Piet Zwinkels, Zwinbrothers


Marcel Kortekaas, Looye Kwekers, John Duynisveld van ERP 


Menno Reijgersberg van ERP en Ger van Burik, Holland Fresh Group