'Grote stap vooruit voor appelsector in Trento'

Italiaanse Melinda en La Trentina gaan samen afzetten

Er is nieuws uit de Italiaanse fruitsector. Twee van de grootste telerscoöperaties uit de regio Trento hebben namelijk een historisch contract gesloten. De twee partijen zullen een gezamenlijke organisatie opzetten voor het vermarkten van hun producten. 

Na met veel succes een test met kersen te hebben gedaan, tekenden de directeuren van Melinda en La Trentina, Michele Odorizzi en Rodolfo Brochetti (op bovenstaande foto) onlangs de overeenkomt in aanwezigheid van een aantal prominente gasten uit de sector. 

De samenwerking betekent een grote stap vooruit voor de lokale appelsector in Trento en biedt beide bedrijven vele voordelen, variërend van betere dienstverlening en een beter gebruik van interne middelen. Daarnaast maakt de samenwerking het mogelijk gezamenlijke doelstellingen te realiseren, zoals het kiezen van de beste rassen en verduurzaming van de productie"Er zijn meerdere redenen waarom we deze overeenkomst zijn aangegaan. Ten eerste is er een mentaliteitsverandering nodig omdat we van concurreren naar samenwerken gaan. Daarnaast moeten we onze productie beter organiseren op provinciaal niveau. Onze regio leent zich bij uitstek voor de productie van premium fruit en dat potentieel moeten we benutten. Door deze overeenkomst gaan we werken met één marktstrategie wat belangrijk is om de markt als geheel te bedienen en te voorkomen dat voorraden elkaar overlappen," licht Odorizzi toe. 

In de toekomst zal er misschien ruimte zijn voor andere telers maar voorlopig is hier geen sprake van. Melinda en La Trentina hebben namelijk fors geïnvesteerd in hun eigen merken.Rodolfi Brochetti, directeur van La Trentina, legt uit dat het contract uit een overgangsdeel bestaat (voor 2017) en een definitieve overeenkomst voor de toekomst. "Het uiteindelijke doel is om een organisatie op te richten die de commerciële activiteiten van beide coöperaties zal uitvoeren. Telers blijven verantwoordelijk voor het productieproces. Naast appelen telen we ook Dro pruimen en kiwi's."

"Een ander belangrijk onderdeel is de keuze voor rassen. Samen met Apot proberen we de productie van Golden appelen in minder geschikte gebieden te vervangen door nieuwe rassen. Wij hopen dat dit zal leiden tot een reorganisatie op provinciaal niveau."Mauro Fezzi van Cooperazione Trentina noemde de ondertekening een mijlpaal voor de provinciale fruitsector. "Samenwerking is een belangrijk middel voor producenten om te groeien en de markt is in toenemende mate gericht op de grotere spelers."

Ennio Magnani van Apot legt uit dat er altijd al sprake van samenwerking was maar nog niet op commercieel niveau. "Samenwerking is de toekomst voor de fruitteelt in de regio Trento. Als we onze positie op de markt willen behouden dan rest ons geen andere keuze."

Raadslid Michele Dallapiccola liet tot slot weten dat samenwerking een goede manier is om de zwakke marktpositie als gevolg van fragmentatie te versterken.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018