Mexico produceert meer bakbananen

Telers uit de Mexicaanse regio Coahuayana de Hidalgo, Michoacan, exporteerden 7.720 ton bakbananen van de rassen Chiapas en Macho naar de Verenigde Staten, Servië, Italië, Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland. 

Het exportvolume bedraagt ongeveer 50,5% van de totale productie op het 240 hectare tellende areaal in de regio, heeft het National Institute of Social Economy (INAES) bekend gemaakt.

Een woordvoerder van het INAES laat weten dat dit nieuwe mogelijkheden schept voor de buitenlandse handel. De geëxporteerde volumes waren afkomstig van de lokale teeltbedrijven: Frutas Finas Arbol de la Virgen en Frutas del Valle Michoacano.

Deze telers worden al sinds 2016 door het instituut gesubsidieerd met als doel de productie en internationale export te stimuleren. Het eerstgenoemde bedrijf beschikt over een areaal van 170 hectare waar het Chiapas bakbananen teelt. De productie bedraagt 5.720 ton, waarvan 48% wordt geëxporteerd naar Servië, Italië, Engeland, Spanje en Duitsland. Dit komt neer op vijf containers van 110 ton per week. De kiloprijs ligt op €3,90. 

21,9% van de productie uit deze regio, 2.600 ton, is bestemd voor de staten Guadalajara en Monterrey. 

Het tweede bedrijf produceert jaarlijks 3.000 ton Macho bananen op een areaal van 70 hectare, waarvan het 2.080 ton (59,4%) naar de Verenigde Staten en Jalisco exporteert. 

De woordvoerder legt uit dat de politieke situatie in de Verenigde Staten vooralsnog geen gevolgen voor de handel in bakbananen heeft gehad. De volumes zijn zelfs toegenomen. Wekelijks worden er 40 ton geëxporteerd. 

Beide bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling in de regio en bieden werk aan 300 mensen. 

Productie bakbananen groeit
In Mexico bedroeg de bakbananenproductie in 2016 2.419 ton, 7% hoger dan in het voorgaande jaar, zo heeft het Ministerie van Landbouw bekend gemaakt.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de bananenproductie tussen 2013 en 2016 met 270.000 ton groeide, wat neerkomt op een groei van 12,9% in vier jaar tijd. 

16 regio's zijn verantwoordelijk voor de 'Made in Mexico' bakbananen, te weten: Campeche, Colima, Chiapas, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Mexico, Michoacan, Morelos, Nayarit, Oaxaca, Puebla, Quintana Roo, Tabasco, Veracruz, en Yucatan. Het totale areaal beslaat 78.600 hectare en de laatste vier jaar bedroeg het gemiddelde productievolume 2.2 miljoen ton. 

Het fruit wordt naar 17 verschillende landen geëxporteerd en bereikte in 2016 een exportwaarde van €167 miljoen. De export was 6% hoger dan in het jaar daarvoor, met de Verenigde Staten en Nederland als grootste afnemers, met importvolumes die goed waren voor €132 miljoen. 


Bron: noticieros.televisa.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018