Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase druivenexport kampt met kwaliteitsproblemen en marktoverschot

Op de internationale druivenmarkt worden er sinds enige weken enorme volumes Chileense druiven aangevoerd. Volgens Nandkumar Ahire van het Indiase Jay Agro Export verliep het seizoen van de pitloze witte Thompson druiven prima totdat de markt half februari overspoeld werd met druiven uit Chili. "De volumes stegen van week 3 tot week 8 maar vanaf week week 10/11 werd de situatie problematisch," legt Ahire uit.

Jay Agro Export heeft een goede band met zijn klanten in Europa en maakt gebruik van solide verkoopkanalen en programma's. Ahire merkt echter goed welke gevolgen het overaanbod aan Chileens product heeft voor de Indiase druivensector. "Veel verpakkers zijn gestopt. Ze proberen de volumes te verminderen of deze op de binnenlandse markt af te zetten."



Daarnaast kampt de Indiase sector ook nog met kwaliteitsproblemen. "De markt is traag," legt Pratik Mutha van Agrion Overseas Private Limited uit. "Zelfs de beste telers hebben hier mee te maken," voegt hij er aan toe.

Als gevolg van aanhoudende lage temperaturen is het suikergehalte van de Indiase druiven laag en ook de maten zijn kleiner dan gemiddeld. De volumes waren groot, met name in de regio Narsik, die bekend staat vanwege de grote druivenproductie.

Agrion Overseas Private Limited is gevestigd in de regio Sangli, waar de productie kleiner is maar de kwaliteit doorgaans hoger. Volgens Pratik worden de druiven in Sangli op een meer duurzame wijze geteeld en bevatten zij nagenoeg geen MRL's. Druiven uit Narsik zijn echter goedkoper en vanwege de grote aanvoer is zijn ook de logistieke kosten lager. Hoewel Narsik en Sangli beide in de staat Maharashtra gelegen zijn, bevindt de regio Narshik zich veel dichter bij de belangrijkste havens in dit deel van India.

Pratik denkt dat het overaanbod op de Europese markt te maken heeft met het feit dat de groeiomstandigheden voor de druiventeelt dit seizoen over ter wereld gunstig waren. "Vorig jaar waren Indiase druiven alleen op de markt maar dit jaar zijn er Zuid-Afrikaanse, Chileense en Indiase op de markt. In alle landen verliep de productie soepel maar als al deze volumes tegelijk op de markt komen, dan stort deze in."

Het huidige Indiase druivenseizoen zal naar verwachting nog een kleine twee weken duren. Ahire denkt dat de prijzen in april weer zullen stijgen. Pratik hoopt echter dat de prijzen stabieler zullen worden in plaats van alleen hoger. "Hoge prijzen zullen namelijk weer tot een nieuwe problemen leiden," waarschuwt Pratik tot slot.



Voor meer informatie:

Nandkumar Ahire
Jay Agro Export (India)
Mob 0091 942277 0114
Email nandkumar.ahire@jayagroexport.com
www.jayagroexport.com

Pratik Mutha
Agrion Overseas Private Limited
Whats app +91 909 666 5577
skype: muthapratikg
Email: pratik@agrion.in
www.agrion.in
Publicatiedatum: