Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Afrikaans seizoen met ups en downs

"De late druivenrassen deden het beter dan de vroege"

Druivenproducent en -exporteur SAFE (South African Fruit Exporters) uit Kaapstad heeft de verliezen en productiedaling als gevolg van de extreme droogte van dit jaar weten te omzeilen en zal niet alleen zijn productiedoelstelling 2017 behalen maar ook nog eens het oogstvolume van vorig jaar met 30% overschrijden. 

Dit ondanks de impact van twee bepalende klimaatfactoren: de extreme droogte die grote delen van Zuid-Afrika nog steeds in zijn greep heeft met lage waterniveaus als gevolg en de hoge zomertemperaturen die in het verleden geleid hebben tot een kleinere vruchtgrootte.

Dries van Rooyen, algemeen directeur Farming Operations bij SAFE vertelt dat deze omstandigheden geleid hebben tot een wisselende kwaliteitscurve. Nadat we van start gingen met goede kwaliteit (op basis van feedback van overzeese markten), merkten we dat de kwaliteit terugliep naar 'matig' om vervolgens weer terug te komen op een goed niveau. Deze wisselende tendens hield het hele seizoen aan. 



"Desondanks is SAFE er in geslaagd een solide oogst te produceren. Met name de latere rassen in de Westkaap gingen al onze eerdere verwachtingen te boven en deden het uitstekend. Over het algemeen leverden de late rassen rassen betere resultaten op dan de vroege."

Met 95% van de oogst al verpakt, geëxporteerd en gedistribueerd is SAFE momenteel bezig het seizoen 2017 af te sluiten. In Wellington in de Westkaap worden de laatste volumes Sugraone, Barlinka, Crimson, Red Globe en Duaphine geplukt en verpakt.

De recente hevige neerslag in de regio Oranjerivier heeft geen gevolgen gehad voor SAFE omdat de bedrijven in de Noordkaap tegen die tijd hun volledige oogst al hadden afgerond. In de regio Westkaap, Bergrivier verwacht de producent/exporteur echter verliezen van 2% tot 3%. In deze regio heeft de droogte de laatste maand geleid tot de invoering van waterbeperkende maatregelen (water is slechts tweeënhalve dag per week beschikbaar).

"Gelukkig ronden we het seizoen hier de komende dagen af zodat we alleen de ranken die nog druiven dragen hoeven te irrigeren," vertelt Van Rooyen. Als gevolg van het droge en warme weer heeft SAFE dit seizoen beduidend minder extra grote maten kunnen oogsten maar wel een groter volume grote maten van normale kwaliteit die het meteen op de markt heeft gebracht. "Vanwege de hete temperaturen moesten we onze oogstmethoden aanpassen en de geplukte druiven sneller koelen," vertelt hij.



Verre Oosten omarmt Zuid-Afrikaanse export; wisselvallige rand zorgt voor extra druk
Hoewel SAFE nog steeds naar Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten exporteert, is het evenals andere Zuid-Afrikaanse exporteurs ook grotere volumes druiven naar het Verre Oosten gaan exporteren. "Deze markt heeft Zuid-Afrikaanse AGF met open armen ontvangen," legt Wibo van den Ende uit, directeur Marketing & Sales bij SAFE. "Onze export naar het Verre Oosten groeit aanzienlijk, zeker omdat onze producten aan een aantal essentiële criteria voldoen: uitstekende rassen, extra grote vruchtgrootte en een uitmuntende externe kwaliteit."

Van oudsher zijn Chili, Peru, Argentinië, India, Californië en Australië de grootste concurrenten van Zuid-Afrika. "Op de Europese markt heeft Zuid-Afrika het dit jaar bij aanvang van het seizoen op moeten nemen tegen Brazilië en Peru en aan het einde tegen Chili en India. We hebben veel meer druk op de Europese markt ondervonden omdat er een grotere aanvoer was vanuit de Verenigde Staten, Chili, Peru en India. Er werden dit jaar wereldwijd meer druiven geproduceerd vanwege de grotere opbrengsten in de late productiegebieden," vervolgt hij.

Zuid-Afrika exporteerde dit jaar grotere volumes naar Europa, het Verre en Midden-Oosten dankzij de vraag naar specifieke rassen en kwaliteiten. De export naar Rusland en de Verenigde Staten nam daarentegen af. "Een absoluut pluspunt is dat Zuid-Afrikaanse producten van uitmuntende kwaliteit zijn en aan strikte kwaliteitsstandaarden beantwoorden. Om deze reden geeft een aantal markten en kopers de voorkeur aan ons fruit," vervolgt Van Rooyen.

Zuid-Afrika heeft ook gunstige mogelijkheden op de markt omdat het seizoen in het land maar met weinig rijpings- en leveringsschema's van concurrerende landen overlapt. "Er zijn periodes waarin Zuid-Afrika de enige exporteur is, namelijk aan het begin van het Zuid-Afrikaanse seizoen en aan het einde," legt Van den Ende uit.

Hij voegt er aan toe dat de huidige sterke koers van de rand de positie van de Zuid-Afrikaanse exportsector er niet makkelijker op maakt. "In prijzen in dollars of euro's doen we het uitstekend en ontvangen we zelfs betere prijzen dan voorgaande jaren maar zodra deze bedragen in randen opgezet worden, wordt dit effect onmiddellijk teniet gedaan. De rand is te sterk op dit moment, we hebben een zwakker rand nodig."



Met of zonder pitten
Witte druivenrassen met pit worden volgens sommigen met 'uitsterven bedreigd'. Het is inderdaad waar dat het aantal markten dat belangstelling heeft voor druivenrassen met pitten afneemt. Volgens SAFE is er echter nog steeds een markt voor rode en blauwe rassen met pitten in Europa, Rusland, het Verre en Midden-Oosten.

"Dit jaar hebben rassen met pit, zoals Dan-ben-Hannah, Victoria en Red Globe grote volumes van hoge kwaliteit opgeleverd. Pitloze rassen mogen dan wel hogere verkoopprijzen garanderen maar de opbrengst per hectare is lager. Wanneer met een optelsom maakt, leveren beide soorten ongeveer dezelfde netto inkomsten op," legt Van Rooyen uit.

Ongeveer 5% tot 8% van SAFE 's totale productie bestaat uit rassen met pitten. "Omdat ze zo vruchtbaar zijn (hun vruchten worden op natuurlijke wijze groter) en lagere productiekosten hebben, houden we onze plantages in stand aangezien ze nog goede opbrengsten opleveren. Plantages waar dit niet langer het geval is, worden vervangen door pitloze rassen."



Vooruitzichten voor 2017-2018
Volgens Van de Ende moeten SAFE en andere Zuid-Afrikaanse exporteurs hun markten in de toekomst verder uitbreiden en gaan exporteren naar bestemmingen buiten Europa en naar nieuwe opkomende markten.

"Waar we in het verleden een meer marktgerichte benadering volgden, moeten we nu een product 'op maat' leveren dat afgestemd is op een specifieke ontvanger. Dit kan een klant, retailer of regio zijn. Vroeger startten we altijd zo vroeg als we konden met onze export en we bleven zo lang mogelijk concurreren. Deze tijden zijn voorbij. We moeten onze planning zorgvuldig per ras en markt opstellen." 

Hij vertelt verder dat de gehele distributieketen aan de hoogste eisen voldoet van de pluk, het verpakken, koelen, sorteren tot aan het inladen van de containers. "Kwaliteitscontrole is van het allergrootste belang," besluit Van den Ende 

Voor meer informatie:
Wibo van den Ende
SAFE
Tel: +27 21 657 4000
Cell: +27 82 556 3890
Email: wibo@safe.co.za
Website: www.safe.co.za
Publicatiedatum: