deal met Old Mutual

Nederlandse vermogensbeheerder wil $500 miljoen investeren in Afrikaanse teelt

De Zuid-Afrikaanse investeringsgroep Old Mutual Investment Group breidt haar belang in het door Nederlanders opgerichte UFF African Agri Investments uit tot 49%. De partijen werken al langer samen en verwachten in de komende drie jaar zo'n 500 miljoen dollar te investeren in landbouwgrond en duurzame boerderijen in Afrika met een duidelijke lange termijn visie.

UFF werd tien jaar geleden opgericht en werkt sinds de start samen met Old Mutual. Inmiddels heeft Old Mutual samen met UFF voor zo'n 200 miljoen dollar geïnvesteerd in duurzame landbouw en is daarmee een van de grootste institutionele vermogensbeheerders in landbouwgrond in Afrika. "Samen met Old Mutual kunnen we deze investeringen uitbreiden tot 500 miljoen dollar in de komende drie jaar," aldus Duncan Vink, medeoprichter van UFF. "Veel Afrikaanse pensioenfondsen beleggen al via ons in duurzame landbouw op het Afrikaanse continent".

Afrika kent de snelste bevolkingsgroei ter wereld en moet daarom op grote schaal voedsel produceren om tekorten te voorkomen. In 2050 woont naar schatting een kwart van de wereldbevolking in Afrika. "Investeren in landbouw is dan ook cruciaal," aldus Vink. "De boerderijen waarin we investeren worden flink geprofessionaliseerd zodat de productie omhoog gaat. Afrika importeert ieder jaar voor meer dan 40 miljard dollar aan voedsel terwijl er meer dan genoeg vruchtbare landbouwgrond te vinden is om minimaal zelfvoorzienend te zijn. Gelukkig zien steeds meer Afrikaanse pensioenfondsen en lokale institutionele beleggers het belang van investeringen in zowel bestaande als nieuwe boerderijen in de eigen regio."

Zowel UFF als Old Mutual zijn ondertekenaars van de United Nations Principles of Responsible Investment (UNPRI). Dit zijn internationaal erkende principes waarmee een vermogensbeheerder laat zien verantwoord beleggen in de praktijk te brengen door in het beleggingsproces voortdurend rekening te houden met milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur binnen de landbouwinvesteringen.
De overeenkomst met Old Mutual, het in 1845 in Kaapstad opgerichte bedrijf dat zowel bankiert als een grote investeringstak heeft, is volgens Vink een bewijs van het toegenomen vertrouwen in Afrikaanse landbouw.

Ook Diane Radley, CEO van de Old Mutual Investment Group, is verheugd over de samenwerking. "Commerciële landbouw als investering heeft wereldwijd steeds meer momentum gekregen maar staat in Afrika nog in de kinderschoenen. Daarom zien we dit als een enorme kans voor institutionele beleggers uit binnen- en buitenland," aldus Radley.

UFF begon in 2006 in Zuid-Afrika en breidde haar investeringen later uit naar buurland Swaziland. Vervolgens trok het bedrijf steeds verder Afrika in en inmiddels is het ook actief in Oost- en West-Afrika. "Nederland ligt dichterbij de West-Afrikaanse landen dan Zuid-Afrika en daarom gaan we onze investeringen in die regio onder meer vanuit Nederland managen," aldus Vink. "Meer investeringen in landbouw betekent meer banen en economische ontwikkeling in Afrika en dus minder animo om te migreren naar Europa."


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018