"Kristof Onckelinx: "Telers en handelaren zeer enthousiast"

Kersen drie weken langer houdbaar met hydrocooler VOS technics

Tholen - Het Belgische bedrijf VOS technics is gespecialiseerd in fruitkoeling, ULO bewaring en industriële koeling. In 2012 begon men aan de ontwikkeling van een nieuwe hydrocooler. Deze installatie was een ontwikkeling om kersen te koelen en zorgen voor een langere houdbaarheid. Over het algemeen worden kersen geplukt, gesorteerd en vervolgens gekoeld om dan richting de winkel te vertrekken. Bij warm weer hebben kersen echter snel een hoge temperatuur bereikt. De hydrocooler van VOS technics is ontwikkeld om de veldwarmte onmiddellijk af te koelen. Het is een installatie, die de kersen vóór het sorteren koelt. Daardoor blijven de kersen niet alleen mooier en strakker, maar kunnen ze ook 3 weken langer bewaard worden.Unieke ontwikkeling

Kristof Onckelinx, directeur van VOS technics, geeft aan dat deze ontwikkeling uniek is. "Het nieuwe aan de ontwikkeling is de onderhoudsarme werking van het apparaat. De resultaten zijn al even verbluffend. Ons prototype van 2012 leerde ons een installatie te bouwen, die de theoretisch literatuurwaarde bereikt. Dit is ongezien! Om de kersen lang te kunnen bewaren, is het belangrijk om die kerntemperatuur zo snel mogelijk te verlagen tot 4 graden of minder", legt hij uit. "De fruitteler legt zijn kersen op de transportband van de hydrocooler. Die vernevelt ijswater over de kersen en brengt in minder dan 10 minuten de kerntemperatuur terug naar 4 graden. Andere installaties krijgen de kerntemperatuur niet lager dan 10 graden. Dat zijn zes cruciale graden die voor de fruitteler een wereld van verschil maken. Ook de consument kan dankzij dit systeem 3 weken langer kersen kopen in de winkel."

Eerste in België
Er zijn al vele pogingen ondernomen om een dergelijke installatie te ontwikkelen, maar VOS technics is het eerste bedrijf in België dat zo'n installatie met succes aflevert," aldus Maarten Onckelinx, service manger van VOS technics.

Enthousiast
Het eerste toestel is opgestart bij de proeftuin PC Fruit in Velm en het tweede toestel, voorzien voor een grotere capaciteit, heeft dit seizoen gedraaid bij Sweet Fruit Torsin in Halle Booienhoven. Volgens Kristof zijn telers en handelaren zeer enthousiast. "Het sorteren gaat veel gemakkelijker. Het transport en uitstalleven is vandaag geen probleem en met weken opgelengd. De praktijk had dit vorig jaar reeds aangetoond. De pluk kan in het weekend, wanneer de veiling gesloten is, gewoon verdergaan. Er is geen verschil te merken." De hydrocooler wordt steeds op maat van de fruitteler gemaakt. "Voor sommigen volstaat het om 100kg kersen per uur te koelen. Voor anderen voorzien we installaties, die 2 ton kersen per uur koelen. We kunnen de hydrocooler ofwel aansluiten op een bestaande koelinstallatie ofwel mobiel aanleveren. Alles is dus mogelijk en bij elke hydrocooler behalen we een subliem eindresultaat," benadrukt Kristof Onckelinx.

Voor meer informatie:
VOS technics
Industrieweg 1150
3540 Herk-de-stad - België
Tel. +32 13 355 930
Fax +32 13 553 048
info@vos-technics.be
www.vos-technics.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.