Groente- en fruitcontroles beschermen EU-consumenten

Een rapport dat werd gepubliceerd door de Europese Commissie toont aan dat het controlesysteem aan de grenzen van de Europese Unie voor groente- en fruitimport van niet-EU-landen, consumenten beschermt tegen potentiële voedingsrisico's. Naast de routinecontroles die worden uitgevoerd, worden sommige artikelen onderworpen aan uitgebreidere controles vanwege de risico's die zij met zich meebrengen. Dit rapport presenteert de resultaten van de controles die werden uitgevoerd door EU-landen in 2012.

In dat jaar werden meer dan 71.000 zendingen die de EU-grenzen bereikten, verscherpt gecontroleerd. Hiervan werden er 10.610 bemonsterd voor laboratoriumanalyse en 751 (7,1%) waren in strijd met de EU-wetgeving en mochten de EU-markt niet op. Sommige producten voldeden voldoende aan de eisen en werden daarom uit de importcontrolelijst gehaald. Dit zijn: voedseladditieven al dan niet vermengd met andere producten uit India (getest op lood en cadmium), chilipepers uit Peru (aflatoxinen), chili en chiliproducten uit alle niet-EU-landen (Soedaanse kleurstoffen).

Chinese broccoli en nootmuskaat en Indonesische foelie werden echter aan de lijst toegevoegd door de mogelijke aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen en aflatoxinen. Vanwege de zeer hoge niet-nalevingsniveaus die werden gemeld in 2012, werden er strengere voorwaarden gesteld voor de import van aardnoten uit Ghana en India, okra en currybladeren van India en watermeloenpitten van Nigeria: deze moeten nu worden vergezeld door bemonstering- en analyseresultaten, en door een gezondheidscertificaat dat werd geautoriseerd door vertegenwoordigers van het land van herkomst.

Source: agri.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven