Italië: goede start voor Bohème-peren in Emilia-Romagna

Dankzij de veredelingsinspanningen van het Italiaanse onderzoeksinstituut CRA-FRF is de oogstkalender van peren in Italië aanzienlijk uitgebreid, vooral voor vroege soorten. Op dit moment is de oogst van Bohème-peren al van start gegaan in Emialia-Romagna. De Bohème is zeer verwant aan de Williams-peer maar is bijna een maand eerder rijp. Het verzoek om een Europees patent voor deze variëteit werd in 2005 ingediend.


Walther Faedi, directeur van CRA-FRF, beschrijft de Bohème als een sterke, groeikrachtige boom met korte internodiën. De boom is ook prima verenigbaar met een Kwee-onderstam. Bovendien blijkt de Bohème bij proeven in zowel Frankrijk als Italië weinig vatbaar te zijn voor bacterievuur.

De Bohème heeft vruchten van middelmatige grootte. In proefvelden lag de opbrengst in de periode van 2003 tot 2012 zo'n 15-20% hoger dan bij Williams.

CRA-FRF heeft de verkoop van Bohème toevertrouwd aan CRPV uit Cesena. CRPV heeft inmiddels licenties uitgegeven voor de vermeerdering van deze variëteit aan meerdere boomkwekers in Italië. Het in Ferrara gevestigde CIV (Consorzio Italiano Vivaisti) heeft de exclusieve rechten gekregen om de variëteit internationaal te promoten en introduceren.Voor meer informatie:
Walther Faedi

Directeur van CRA-FRF
E-mail: walther.faedi@entecra.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven