Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoolmaaltijden die duurzaam en gezond zijn, vallen niet in de smaak bij kinderen

Onderzoekers van de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië) hebben onderzocht hoe kinderen reageren op duurzame schoollunches. De maaltijden moesten aan drie criteria voldoen: vegetarisch, bereid met pure ingrediënten en met een laag zoutgehalte. Hoewel dat gezond en duurzaam klinkt, bleek het volgens de onderzoekers 'niet altijd lekker'.

© Monkey Business Images | Dreamstime

Voor het onderzoek ontwikkelden cateraars uit twaalf Europese landen elk een lunch die voldeed aan de duurzaamheidscriteria én aansloot bij de lokale eetcultuur. Zo stonden er linzenlasagne op het menu in Boedapest, couscous met gerookte tofu in Bratislava, een rijstgerecht in Valencia en pasta in Lyon. In andere landen, zoals Estland en Italië, werd gekozen voor groenterijke soepen, terwijl in Zweden, Tsjechië en Oostenrijk groenteburgers werden geserveerd.

Resultaten verschillen sterk per land
Meer dan 2000 kinderen tussen de 9 en 15 jaar proefden de gerechten en gaven hun oordeel. De resultaten verschillen sterk per land. Over het algemeen vielen soepen minder in de smaak, terwijl pastagerechten juist goed werden gewaardeerd. Dat was ook terug te zien in de mate van voedselverspilling. In Bratislava, waar couscous met gerookte tofu werd geserveerd, werd gemiddeld slechts de helft van het eten opgegeten.

Nederland doet niet mee aan dit soort experimenten, omdat hier geen schoollunchtraditie bestaat. Kinderen nemen hun eigen lunch mee, meestal boterhammen. Volgens het onderzoek biedt die 'zelfsmeerlunch' weinig ruimte om de groente-inname te vergroten en een alternatief lunchconcept zou waarschijnlijk meer verspilling opleveren.

© Bialasiewicz | Dreamstime

Mogelijk zouden pastagerechten ook in Nederland beter in de smaak vallen, want die eten de meeste kinderen graag. Toch is dat geen garantie voor succes, waarschuwt voedingswetenschapper Hely Tuorila: "Afhankelijk van de ingrediënten, de bereiding en de manier van serveren kan pasta – of welk gerecht dan ook – goed of slecht zijn."

Niet de beste manier
Gerookte tofu of groentesoep met grote stukken groenten lijken dus niet de beste manier om kinderen duurzaam en gezond te laten eten. Volgens hoogleraar Remco Havermans van Maastricht University Campus Venlo is dat misschien geen verrassende conclusie, maar: "Voor veel kinderen ongetwijfeld een geruststellend — én wetenschappelijk onderbouwd — feit."

Bron: Kokkerelli

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer