Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wereldwijde vraag naar diepgevroren kokos stijgt

Indiase kokosmarkt onder druk door krappe aanvoer van rijpe noten

De Indiase kokossector heeft te maken met een wisselende beschikbaarheid van rijpe kokosnoten, zo zegt Arnold Menezes, oprichter van Naturya Food Products, een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie en export van diepgevroren kokosproducten. "De sector heeft te lijden gehad onder het verwaarlozen van de teeltbedrijven door voorheen lage prijzen, ongunstige weersomstandigheden die de bestuiving verstoren, overmatig oogsten van jonge kokosnoten en schade door vraat van apen. Hierdoor is het dit jaar moeilijk om over een langere periode kokosnoten van goede, rijpe kwaliteit te vinden."

Menezes merkt op dat deze problemen vooral spelen in grote zuidelijke regio's zoals Kerala, Tamil Nadu en Karnataka. "Veel telers gaven het bewerken van hun bedrijven tijdelijk op totdat de prijzen zes tot zeven maanden geleden stegen, waarna ze de teelt hervatten. Kokosnoten hebben echter tijd nodig om te groeien, soms wel een tot twee jaar, voordat de oogst significante verbeteringen toont."

© Naturya Food Products

Volgens Menezes wordt meer dan de helft van de Indiase kokosnoten gebruikt voor de productie van producten zoals kokosolie, gedroogd kokospoeder, kokosmelk, geraspte en versnipperde kokos en diepgevroren varianten. "Ingevroren geraspte kokos biedt voedingswaarde en versheid, iets wat essentieel is voor markten in Europa en de VS, vanwege problemen met houdbaarheid en logistiek van verse kokosnoten. Diepgevroren kokosnoten verbruiken bovendien de helft minder ruimte dan verse exemplaren, wat de transportkosten verlaagt en de verwerking uitdagender maakt. Door de kokosnoten onmiddellijk na verwerking in te vriezen, worden kwaliteit en voedingsstoffen behouden en ontstaat een handig en houdbaar product dat wereldwijd aan de stijgende vraag voldoet."

Op dit moment blijven Europa, de VS en het Midden-Oosten belangrijke exportmarkten, aldus Menezes. "Diepgevroren geraspte en versnipperde kokosnoten worden vooral gebruikt door hotels, cateraars en institutionele afnemers in deze regio's omdat ze tijd besparen, afval beperken en een constante kwaliteit bieden. Arbeidstekorten en tijdsdruk hebben geleid tot een voorkeur voor kant-en-klare diepgevroren kokosproducten bij veel gebruikers."

© Naturya Food Products

Menezes waarschuwt echter voor mogelijke misleidende praktijken. "Soms worden de vezels die overblijven na het extraheren van kokosmelk als geraspte kokos verkocht. Kopers zouden factoren zoals het vetpercentage, Brix-niveau en de smaak moeten controleren." Hij adviseert internationale kopers ook om aandacht te besteden aan de herkomst van de kokosnoten: "Kokosnoten uit Zuid-Karnataka en Kerala zijn uitstekend voor de productie van olie, droog poeder en diepgevroren geraspte kokos vanwege het hoge vetgehalte en hun nootachtige smaak. Kokosnoten uit Noord-Karnataka zijn geschikt voor eetbare kopra of gedroogde kokosproducten, terwijl bepaalde gebieden in Tamil Nadu kokosnoten produceren die ideaal zijn voor de export van kopra en halfgeschilde kokosnoten."

Als hij vooruitkijkt, geeft Menezes aan van plan te zijn om de productie van diepgevroren kokosnoten in de komende vier maanden te verhogen om nieuwe exportmarkten te bereiken, verwijzend naar de sterke internationale vraag. "Ondanks de groeiende markt voor verwerkte kokosproducten blijft er een gebrek aan kennis over vervalsingen en de kwaliteit van grondstoffen. Daarom wil Naturya deze kloof dichten, vertrouwen opbouwen, de inkoop van kokosnoten vereenvoudigen, tijd besparen en verspilling verminderen," besluit hij.

Voor meer informatie:
Arnold Anson Menezes© Naturya Food Products
Naturya Food Products
Tel: +91 89 71 465 456
[email protected]
www.naturyafoods.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer