Het kaki-seizoen in Spanje is voor bijna een derde voltooid en wordt gekenmerkt door een productiedaling van meer dan 20% ten opzichte van de eerste oogstprognoses, die rond de 340.000 ton lagen.
"Nu het eerste deel van het seizoen achter de rug is, zien we dat de totale kaki-oogst in Spanje voorlopig met 20 tot 22% zal afnemen. Dit is te wijten aan de tot nu toe uitzonderlijk hoge temperaturen, die het bovendien nog moeilijker maken om plagen zoals de Cotonet te bestrijden," legt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Vereniging, uit.
"De oogstvooruitzichten voor dit jaar waren aanvankelijk vrij positief, maar nu het seizoen begonnen is, zien we dat de verliezen minimaal 20% bedragen," aldus Pedro Sánchez, manager van de Valenciaanse coöperatie CANSO. "De recente regenval heeft gelukkig wel geholpen om de vruchtgroottes iets te verbeteren."
© CANSO
Ondanks de daling van de opbrengst benadrukt Sánchez dat "de kwaliteit op geen enkel moment is aangetast en deze oogst uitzonderlijk hoog is."
Volgens Sánchez blijven de prijzen op het veld sinds het begin van het seizoen hoog. "De prijzen liggen hoger, vooral gezien de aanzienlijke stijging van de teelt- en productiekosten in de afgelopen jaren, inclusief de lonen van werknemers. Dit proberen we door te berekenen naar de supermarktketens. Het is essentieel om het voortbestaan van de teler te waarborgen," legt hij uit.
CANSO produceert jaarlijks ongeveer 40.000 ton kaki op meer dan 1.500 hectare. "We zien al enkele jaren een afname van onze oogsten, zowel door natuurrampen zoals de 'Dana' van vorig jaar, als door de impact van plagen op de opbrengst," betreurt de manager.
Oreto
Om het oogstseizoen te verlengen en de productie te diversifiëren, heeft de coöperatie onlangs de nieuwe kaki-variëteit Oreto geïntroduceerd. Deze vroege vrucht wordt geoogst tussen 10 en 25 september en staat bekend om zijn zoete, sappige smaak, knapperige textuur en aantrekkelijke kleur, wat hem de prijs 'Smaak van het Jaar 2025' in Spanje opleverde.
© CANSO
"We hebben al 20 jaar ons eigen programma voor variëteitsverbetering. Dit jaar hebben we 300 ton Oreto geoogst, maar binnen 2-3 jaar verwachten we 1,5 miljoen kilo te bereiken. We hebben daarnaast andere geselecteerde en geregistreerde rassen om ons portfolio uit te breiden, zowel vroege als late variëteiten," aldus Sánchez.
CANSO besteedt het merendeel van zijn kaki-oogst aan export, hoewel de binnenlandse markt ook belangrijk is, aangezien de coöperatie levert aan de grootste supermarktketen van Spanje, Mercadona.
© CANSOVoor meer informatie:
Pedro Sánchez
CANSO
Avda. Coop. Verge del Oreto, 1
46250 L'Alcúdia (Valencia). Spanje
Tel.: +34 962 540 566
cansocoopv.es
Voor meer informatie:
Asociación Española del Kaki
Calle Hernán Cortés, 4, 1.ª
46004 Valencia, Spanje
Tel.: +34 902 920 515
[email protected]
www.aekaki.es