In de Noord-Spaanse regio Asturië loopt de oogst van de gele kiwi's op z'n einde. Dit jaar verwacht de sector ruim 300 ton binnen te halen, flink meer dan voorgaande jaren. De vraag naar deze variant groeit gestaag. Niet zo gek, want de gele kiwi valt in de smaak door z'n zoetere smaak en zachte textuur.
Van die totale opbrengst komt zo'n 250 ton van één bedrijf: Kiwis La Rodriga uit Pravia. Directeur Rafa Olivo is enthousiast: "We hebben een topjaar, zowel qua volume als kwaliteit." Het weer werkte ook mee. De combinatie van zon en warme temperaturen zorgde voor ideale groeiomstandigheden.
Hoewel de teelt van gele kiwi's wat duurder is, is het eindresultaat financieel aantrekkelijker dan bij de klassieke groene kiwi. Die laatste wordt pas vanaf 10 november geoogst en vormt de tweede helft van het seizoen.
Voor het groene ras worden de verwachtingen ook naar boven bijgesteld. In Asturië rekent men dit jaar op zo'n 4.000 ton, wat neerkomt op een groei van 20 tot 30 procent vergeleken met vorig jaar.
Bron: rtpa.es