Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroege kastanjeoogst verrast Italiaanse telers, export redt seizoensstart

De kastanjeoogst in de Italiaanse provincie Cuneo begon dit jaar opvallend vroeg en met bijna dubbel zoveel volume als vorig jaar. Dat vertelt Luca Castellino, de tweede generatie van familiebedrijf F.lli Castellino. "In de bijna veertig jaar dat we bestaan, hebben we nog nooit kastanjes binnengekregen op 1 september. Dat overviel iedereen en zorgde ervoor dat de markt te vroeg op gang kwam, met als gevolg dalende prijzen en onrust bij de handelaren."

Het weer speelde hierbij een sleutelrol. "De herfst begon vreemd", legt Castellino uit. "De temperaturen bleven ongewoon hoog, rond de 20 graden. Daardoor wist de consument zelf niet wat te kopen: de ene dag lagen de watermeloenen nog in het winkelwagentje, de volgende dag werd er gezocht naar gepofte kastanjes. Dat gaf een grillig aankoopgedrag: eerst een verkooppiek, daarna een dip."

© F.lli Castellino

Toch was de oogst zowel in kwaliteit als in hoeveelheid bijzonder goed. Na een mager jaar waren de bomen dit keer royaal, met gezonde kastanjes van mooi formaat. Niet alle rassen deden het echter even goed op de markt. Zo ziet Castellino de belangstelling voor de Franse Bouche de Bétizac teruglopen. "Die laat zich slecht pellen, is eigenlijk alleen geschikt om vers te eten en biedt weinig toepassingen. Ik raad telers aan om te kiezen voor lokale rassen met een toekomst, zoals de rode Garrone, de zwarte Garrone of de Marrone di Chiusa Pesio. Die zijn smaakvol, robuust en herkenbaar voor de handel."

Omdat het in Italië nog te warm was voor kastanjes, kwam de vraag vooral uit het buitenland. "In Noord- en Oost-Europa was het al koeler en daar liep de vraag meteen op. Vooral landen als Slovenië, Litouwen en Estland vroegen vanaf het begin om product. Dankzij hen konden we de eerste partijen goed afzetten."

© F.lli Castellino

Ook de situatie in omringende teeltlanden speelde in het voordeel van de Italianen. "Roemenië had vertraging in de oogst en Albanië kon de markt niet tijdig bedienen. Daardoor konden wij hun tekorten opvangen met onze vroege kastanjes. We leverden aan supermarkten en distributeurs en vulden zo een gat op de markt."

Hoewel het seizoen rommelig van start ging, werd de overvloedige oogst dus toch benut. "Het was vreemd om al in september te beginnen, maar gelukkig vonden we markten waar het weer en de timing meezaten. Zonder die exportkansen was het lastig geworden om het volume weg te werken."

© F.lli Castellino

Nu richten de telers zich op de binnenlandse markt. "Met de komst van koudere dagen hopen we dat ook de vraag in Italië aantrekt. Na een onrustige start kijken we uit naar een stabiel vervolg van het seizoen", besluit Castellino.

Voor meer informatie:
Fratelli Castellino Srl
Loc. Torre Bongiovanni, 1
12089 Villanova Mondovì (CN) – Italië
[email protected]
www.fratellicastellino.it

Gerelateerde artikelen → Zie meer