Nieuw onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) moet helpen om kwaliteitsverlies bij fruit tijdens vervoer en opslag te verminderen. Promovendus Celine Verreydt onderzocht hoe de kwaliteit van vers fruit, zoals peren en citrus, beter kan worden bewaakt en behouden in de toeleveringsketen. Vrijdag 24 oktober hoopt zij te promoveren op haar onderzoek.
"Om de kwaliteit van vers fruit maximaal te behouden, moeten de bewaarcondities, zoals temperatuur en relatieve vochtigheid, binnen de gehele toeleveringsketen goed gecontroleerd blijven", licht Celine toe. Toeleveringsketens bestaan echter uit veel schakels, zoals transport en bewaring, waar ongelijkmatige omstandigheden of lokale hotspots kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot kwaliteitsverlies van het fruit.
Kwaliteitsverlies in kaart
Celine bestudeerde gekoeld transport en nieuwe innovatieve bewaartechnieken. Ze bracht zowel de temperatuur als de variabiliteit in kwaliteitsparameters van het fruit tijdens het transport in kaart, met als doel vast te stellen waar en wanneer de kwaliteit momenteel verloren gaat.
Het onderzoek maakt gebruik van numerieke en experimentele technieken, waaronder multifysica-modellering en hoge-resolutie metingen, om een gedetailleerd beeld te krijgen van de variabiliteit binnen eenheidsoperaties van de fruitketen. "Momenteel is er geen gedetailleerd inzicht in wat er met fruit gebeurt binnen commerciƫle toeleveringsketens", zegt Celine.
Innovatieve bewaartechnieken
Daarnaast worden er nieuwe innovatieve bewaartechnieken ontwikkeld die de huidige methoden kunnen vervangen, zodat vers fruit ook tijdens langdurige bewaring beter zijn kwaliteit behoudt. De resultaten van het onderzoek kunnen helpen bij het optimaliseren van deze technieken en bij de opschaling naar commerciƫle toepassingen.
Bron: WUR