Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weer stevige volumes witlof dit jaar in Frankrijk

Na twee magere seizoenen zit de Franse witlofteelt weer in de lift. De opbrengsten zijn dit jaar op peil, en de sector richt zich nu op een betere waardering van het product. Tijdens de officiële seizoensstart op 7 oktober in Arras kwamen zo'n zestig spelers uit de sector bijeen — van supermarkten tot groothandels en telers — om vooruit te blikken op het nieuwe seizoen. Pierre Varlet, directeur van de Franse witloftelersvereniging Apef, gaf daar een positieve tussenstand.

© APEF

Sterke oogst, gezonde vooruitzichten
"Dankzij een groter areaal en gunstige weersomstandigheden heeft de herfstoogst van witlofpennen in 2024 ruimschoots aan de verwachtingen voldaan. Al zijn er tussen september en december wel wat spanningen op de markt geweest door een tekort aan pennen uit eerdere jaren. Behalve een lichte druk van bladluis is er dit jaar weinig reden tot zorg. De oogst is zowel in kwaliteit als kwantiteit goed: stevige pennen met prima droogstof- en stikstofgehaltes. Bovendien is er genoeg voorraad om de overgang naar de oogst van 2025 soepel te laten verlopen. We verwachten een jaarproductie van zo'n 120.000 ton, waarmee we zonder problemen volle bak kunnen leveren tot eind augustus volgend jaar", aldus Varlet. "Als alles meezit, oogsten we zelfs tot in november 2026 witlof van goede kwaliteit."

Lessen uit het verleden
De ambitie van de sector is helder: terug naar het productieniveau van het referentiejaar 2021/22, maar zonder de prijsval van toen. Die periode viel samen met de energiecrisis, die stevig inhakte op de teeltkosten. "Het is cruciaal dat de waarde van het product dit keer in verhouding staat tot de inspanning die de telers leveren", benadrukt Varlet. En hoewel de vraag momenteel goed is, zijn de prijzen dat nog niet. "Doordat er voldoende aanbod is, staan de prijzen onder druk. Maar het is van levensbelang dat de handel erkent dat telers een eerlijke boterham moeten kunnen verdienen en tegelijkertijd moeten kunnen investeren in nieuwe, duurzame teeltmethoden." Zeker nu dit het laatste jaar is dat het gewasbeschermingsmiddel Movento nog mag worden gebruikt tegen bladluizen, moeten er alternatieven komen.

Witlof weer in de top 5?
© APEFWat betreft consumptie is er reden tot optimisme: deze zomer is de witlofverkoop met bijna 38% gestegen, een recordgroei binnen de AGF-sector. Over het hele jaar komt de stijging uit op ruim 7%. Volgens Varlet is dat mede te danken aan zichtbaarheid in de winkel en gerichte promotiecampagnes. "Witlof heeft een van de hoogste promotiegraden in het AGF-schap. En dat is nodig, want als je niet flink van de toren blaast via radio en schapcommunicatie, dreigt de consument witlof simpelweg te vergeten." Ook de iets gedaalde prijs in de zomermaanden heeft geholpen.

Om het verloren marktaandeel van de afgelopen jaren terug te winnen, heeft Apef besloten de communicatie te intensiveren. Doel: witlof weer in de top 5 van meest gegeten verse groenten krijgen. Daarbij zet de sector in op veelzijdigheid. "Witlof past niet alleen in de winter op tafel, maar ook in zomerse salades, bij de borrel of in een brunch. En het is nog praktisch ook: je hoeft het niet te wassen of te schillen. Rauw of gekookt, van voorgerecht tot nagerecht, het kan allemaal. Dat maakt het een ideale groente voor de moderne consument", aldus Varlet. "We hopen dat ook jongere mensen witlof opnieuw ontdekken, niet als ouderwetse bittergroente, maar als eigentijdse alleskunner."

Voor meer informatie:
Pierre Varlet (directeur)
Apef
2, rue des Fleurs
62000 Arras (Frankrijk)
Tel: +33 (0)3 21 07 89 89
[email protected]
endive.fr

Gerelateerde artikelen → Zie meer