De oogst van Mollar de Elche, een granaatappel met beschermde oorsprongsbenaming (BOB), is officieel van start gegaan. João Negrão, directeur van het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO), plukte de eerste granaatappel van het seizoen op de biologische proefpercelen van Innovation Labo.
Voor Francisco Oliva, voorzitter van de Raad die toezicht houdt op de BOB-status van de granaatappel, is de aanwezigheid van Negrão een erkenning. "Het is een eer om het seizoen officieel te openen met de steun van een instituut dat zo belangrijk is voor de bescherming van onze kwaliteitslabels tegen namaak en misbruik."
© Granada Mollar de Elche
João Negrão noemde het zelf ook een voorrecht. "Ik ben trots om dit initiatief te ondersteunen en achter een product te staan dat inzet op authenticiteit en topkwaliteit."
Over de vooruitzichten voor dit seizoen is Oliva voorzichtig positief. De plaag van trips, die vorig jaar veel schade aanrichtte, is goed onder controle. Maar het weer blijft grillig. "In september vielen de regenbuien op het juiste moment. Daardoor zijn de vruchten groter en van goede kwaliteit. Maar de meest recente neerslag kwam juist op een slecht moment. Dat vertraagt de oogst die al begonnen was. Bovendien kan de schil verouderen en sommige vruchten kunnen barsten door een teveel aan water."
© Granada Mollar de Elche
De verwachting lag op zo'n 40.000 ton, met zo'n 20% minder granaatappelen voor de versmarkt vanwege zonnebrand op de schil. "Het is nog te vroeg om te zeggen wat de echte impact van de regen van de voorbije week is, maar hopelijk vallen de verliezen mee en kunnen we alsnog een goed seizoen draaien", aldus Oliva.
Tijdens het evenement kregen de aanwezigen ook een inkijk in het werk van Innovation Labo, een spin-off van de Universiteit Miguel Hernández in Elche. Dit bedrijf werkt aan hoogwaardige ingrediënten voor voeding en cosmetica, geproduceerd met biologische teelt en slimme inzet van lokale micro-organismen.
© Granada Mollar de Elche
Volgens Vicente Micol, vicevoorzitter van internationalisering aan de universiteit, ontwikkelt het bedrijf momenteel een granaatappelextract via unieke fermentatie-, extractie- en encapsulatietechnieken. De Mollar de Elche granaatappel staat centraal in deze innovaties. De volledige vrucht wordt gebruikt om voedingssupplementen en cosmetica te produceren voor onder andere de Europese en Japanse markt.
De internationale interesse groeit: zo reisde onlangs een delegatie van ongeveer vijftig Japanse experts — van onderzoekers tot commerciële kopstukken — naar Elche voor een wetenschappelijk en zakelijk bezoek georganiseerd door Innovation Labo.
Voor meer informatie:
DOP Granada Mollar de Elche
Tel: +34 633 111 228 (Spanje)
[email protected]
www.granadaselche.com