Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense blauwe bessenteelt licht dalend

De wereldwijde markt voor blauwe bessen blijft gestaag groeien. Dat stelt Simón Andrés Muñoz, technisch adviseur bij het Chileense Consultora Agrícola y Comercial Santa María. "In de VS ligt de jaarlijkse consumptie per persoon inmiddels rond de 3 kilo. Dat laat zien hoe stevig blauwe bessen zijn ingeburgerd in het wereldwijde voedingspatroon."

Ook China speelt een sleutelrol in die groei. "Dat land gaf de sector in Peru echt een duw in de rug. Sinds 2014 is de consumptie per hoofd van de bevolking daar vervijfvoudigd", aldus Muñoz.

© CASM Blueberries

Toch wijst hij erop dat groei ook nieuwe eisen met zich meebrengt. "Tegenwoordig is het niet meer genoeg om gewoon blauwe bessen te telen. Je moet de juiste rassen kiezen en goed weten voor welke markt je teelt. Een ras als Rabbit Eye doet het prima in Nieuw-Zeeland, maar werkt niet per se in Europa of Latijns-Amerika."

In Zuid-Amerika blijft Peru koploper met een productie tussen de 380.000 en 400.000 ton, ongeveer vier keer zoveel als in Chili. Dat land houdt de teelt stabiel tussen de 80.000 en 90.000 ton, al is er wel een licht dalende lijn.

© CASM Blueberries

Het verschil zit vooral in de rassen en het klimaat, legt Muñoz uit. "Peru werkt met variëteiten die weinig koude-uren nodig hebben, waardoor de investering sneller rendeert. Chili gebruikt vooral traditionele rassen die veel kou nodig hebben. Die ontwikkelen zich trager en leveren minder op."

© CASM Blueberries

Landen als Ecuador en Colombia stappen nu ook in de blauwe bessenmarkt. Zij richten zich vooral op de hooglanden, waar het klimaat gunstig is. De hellingen maken mechanisatie daar wel lastiger. "Toch zijn er al succesvolle projecten met goede resultaten, zowel in opbrengst als kwaliteit", zegt Muñoz.

Een opvallende trend is de verschuiving van teelt in vollegrond naar substraat of potten. "Zo kun je het water geven, de afwatering en de temperatuur beter regelen. Zelfs in gebieden met goede grond wordt er steeds vaker voor substraat gekozen. Het levert simpelweg meer controle en stabielere opbrengsten op."

Ook genetica speelt een steeds grotere rol. Moderne rassen maken het mogelijk om ook in subtropische gebieden blauwe bessen te telen. "Veredelingsprogramma's zoals OzBlu, Sekoya (Fallcreek) en MBO maken het voor landen met weinig koude-uren mogelijk om mee te draaien op de wereldmarkt." In Chili is er juist een opmars van premium Sekoya rassen die wel veel kou nodig hebben. Daarmee zet het land in op kwaliteit en onderscheidend vermogen.

© CASM Blueberries

Ondanks de wereldwijde uitbreiding blijft Muñoz positief over de toekomst van blauwe bessen. "Het is een levendige sector met veel potentie. Maar succes hangt steeds meer af van kennis en planning. Het draait niet om zoveel mogelijk telen, maar om beter telen", besluit hij.

© CASM Blueberries Voor meer informatie:
Simón Andrés Muñoz
Consultora Agrícola y Comercial Santa María
Tel: +56 9 40247672 (Chili)
[email protected]
www.casmblueberries.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer