© Primeur
In Primeur nummer 1 van 28 juli 1989 een artikel over de Franse perzik, waar de heer Polak sr. van Westland Import International (W.I.I.) zijn licht over laat schijnen. Lees hier het artikel.
Uit de oude doos: "Franse perzik net iets beter"
Een van de grootste importeurs van zomerfruit is Westland Import International. Het zomerfruit importeert men uit Griekenland, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal, W.I.I. doet alles in het groot. Het bedrijf verhandelt per seizoen alleen al meer dan 400 wagens Franse perziken. Dit fruit wordt zowel aan het grootwinkelbedrijf als aan de grossiers geleverd.
Over de Franse perziken zegt de heer Polak sr. van W.II. het volgende: "Het Franse fruit ligt kwalitatief net iets beter dan het fruit uit de andere landen. Zij zetten meer de puntjes op de i. Dit geldt zowel voor de presentatie in zijn geheel als wel de totale verzorging van het fruit."
© PrimeurDe heer Polak sr.
"In Nederland consumeren we hoofdzakelijk de geelvlezige variëteiten, terwijl naar België vooral de witvlezige gaan. Deze zijn qua smaak toch iets lekkerder dan de gele. In Nederland kan de consument de witvlezige eigenlijk alleen in de groente- en fruitspeciaalzaken krijgen. We betrekken de Franse perziken uit de Vaucluse rond Cavaillon en uit de Roussillon rond Perpignan. In Nederland zien we dat de vraag naar grotere maten steeds meer toeneemt, terwijl de belangstelling voor de kleine maten taant."
© Primeur
"Bij al onze aankopen leggen we het accent op de A en B sortering, maar ook andere maten komen mee. Wat de verpakking betreft, komt nog vrijwel het meeste Franse fruit in bakjes aan, hoewel de kleinverpakking langzaam op gang begint te komen."
© Primeur
"Deze ontwikkeling kan ten koste van het Italiaanse produkt zijn. Al het fruit dat hier aankomt, is voorgekoeld. Onze chauffeurs krijgen opdracht om uitsluitend voorgekoeld fruit te laden. Het fruit dat bij ons gelost wordt, heeft een temperatuur van 3 tot 4 graden", aldus de heer Polak.
Bron: Primeur | 4e jaargang | nummer 1 | 28 juli 1989