Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Captains’ Dinner brengt zorg en voedselwereld bij elkaar

Dinsdag 24 juni vond bij Koppert Cress een Captains' Dinner plaats, georganiseerd door EatThis en Caring Doctors. De avond bracht bestuurders van ziekenhuizen, zorgverzekeraars, cateraars, voedselproducenten en de overheid samen tussen de kassen. Het doel: nadenken – en vooral dóórdenken – over de rol van voeding in de gezondheidszorg.

Na eerdere samenwerkingen, waaronder de "In Residency" van Caring Doctors en eerdere bijeenkomsten op dezelfde locatie, was dit moment zorgvuldig opgebouwd.

Liminaliteit
De toon werd gezet door antropoloog Jitske Kramer, die haar verhaal over liminaliteit vertelde: de tussenfase waarin oude structuren zijn afgebroken, maar het nieuwe zich nog niet duidelijk heeft gevormd. Precies daar, in dat ongemak, ligt de kans op echte transformatie – mits we de moed vinden om erdoorheen te stappen. "Het gaat niet om kennis en macht," stelde Kramer scherp. "Het gaat om moed." En dat resoneerde – vooral in de stilte die volgde op haar vraag: "Wat ga jij veranderen?"

Cabaretier en presentator Dolf Jansen bracht luchtigheid én confrontatie. Tussen de gangen door hield hij de sector en de ziekenhuizen een scherpe spiegel voor: iedereen, van teler tot bestuurder, erkent dat voeding deel van de oplossing is, maar waarom blijft daadwerkelijke verandering dan uit?

"Slechte voeding is onderdeel van het probleem, goede voeding van de oplossing," merkte Bas Turk (TommyTomato) op na afloop. En toch: in ziekenhuizen is het eten vaak nog om te huilen. Ideeën zijn er genoeg, maar wat ontbreekt, is lef én moed.

Moed moet
Moed moet! Die kreet klonk door aan het einde van de avond, toen alle deelnemers een ansichtkaart invulden met hun eigen voornemens, ideeën en ambities. EatThis. gaat iedereen daar de komende tijd scherp op houden.

Puck van Holsteijn (CEO World Horti Center en HortiHeroes) reflecteerde publiekelijk op de 'liminale fase' waarin haar sector zich bevindt. "Het is spannend, verwarrend en ongemakkelijk," schreef ze, "maar transformatie vraagt om het bevragen van normen en het bouwen van nieuwe verhalen." En precies dat gebeurde die avond in de kassen van Koppert Cress.

Wat rest, is actie. Op de dag van het diner werd bekend dat de Federatie van Medisch Specialisten een 80/20 dieet opnemen in hun beleidsplan. In de dagen na het diner sloten opnieuw ziekenhuizen zich aan bij de ambitie om hun voedingsbeleid te kantelen naar een 80/20-verdeling: 80% plantaardig, 20% dierlijk.



Voor meer informatie:
EatThis
Kurversweg 5
5768 RS, Meijel
T: +31 (0)6 54 645723
[email protected]
www.eatthis.info

Publicatiedatum: