De kersenoogst bij de Franse coöperatie Sicoly verloopt dit jaar naar wens. "Het is warm, maar de hitte is beheersbaar. We hebben de boomgaarden goed ingericht zodat de temperatuur niet te veel oploopt", zegt Jean-Bernard Cherblanc van Sicoly-Sicodis. "De kwaliteit van de kersen is prima, en we zitten met een opbrengst van rond de 70 tot 80% van wat we maximaal kunnen halen. Bovendien zijn we de hevige onweersbuien van vorige week goed doorgekomen, dus daar hebben we geen schade aan overgehouden."
Rustige export, maar prijzen blijven stabiel
Aan de verkoopkant was het zo'n tien dagen geleden wat rustiger, maar inmiddels is de markt weer in balans. "Bij tropische hitte kiezen consumenten sneller voor perziken, nectarines, watermeloen of meloen", legt Cherblanc uit. "Toch blijven de prijzen redelijk. Niet zo hoog als vorig jaar, toen er weinig aanbod was, maar nog steeds acceptabel. We hadden wel meer export verwacht, gezien de oogstvoorspellingen buiten Frankrijk. Toch blijkt dat ook daar voldoende aanbod is, dus blijft de vraag vooral lokaal."
Lange oogstperiode is een pluspunt
Met 150 hectare aan kersenboomgaarden verwacht Sicoly eind juli het kersenseizoen af te ronden. "Dat betekent ongeveer twee maanden oogst. We zitten nu in de piekweken, vanaf half juli loopt het langzaam terug. Dankzij ons brede rassenaanbod en het hoogteverschil tussen onze teeltlocaties, kunnen we het seizoen verlengen. Dat is prettig voor onze klanten, zij kunnen het hele seizoen bij dezelfde leverancier blijven."
Kleinere kersen via C'est Qui le Patron?!
Nieuw dit jaar is dat ook de kleinere kersen vermarkt worden via het initiatief C'est Qui le Patron?! (CQLP – Wie is hier de baas?!). Dat blijkt een schot in de roos. "Via dit kanaal kunnen we kleinere maten goed kwijt. Veel supermarkten zijn vanaf het begin ingestapt en blijven de CQLP-kersen inkopen. Er is echt beweging rond het concept, en we liggen op schema qua volumes. Afgelopen week kregen we nog bezoek van enkele consumenten die meebeslissen binnen CQLP. Ze waren enthousiast over de boomgaarden en het pakstation. We zetten daar vol in op transparantie, zodat zij met eigen ogen zien dat de teler krijgt wat hem toekomt."
Drosophila suzukii: alert blijven, maar beheersbaar
De fruitvlieg Drosophila suzukii blijft een aandachtspunt, maar is onder controle. "We zien de eerste al verschijnen, dus we houden de oogst en verpakking scherp in de gaten. We kunnen niet meer vertrouwen op chemie, maar beschikken over doeltreffende mechanische middelen. Omdat de vlieg vooral op overrijp fruit afkomt, letten we goed op het oogstmoment en zijn we streng in de sortering – anders verspreidt de besmetting zich snel. Ook het teeltsysteem speelt een rol. Door te werken met zelfbestuivende rassen in compacte percelen, kunnen we alles tegelijk oogsten. Zo voorkom je dat sommige bomen te ver voorlopen en de vlieg aantrekken. Het is niet makkelijk – we kunnen niet meer handelen zoals vroeger. Maar er zijn goede oplossingen, en we moeten leren ermee om te gaan."
Voor meer informatie:
Jean-Bernard Cherblanc
Groupe Sicoly-Sicodis
[email protected]