De recente hittegolf heeft grote impact op de Belgische groente- en fruitteelt. Door de extreme temperaturen is er sprake van versnelde fruitrijping, wat leidt tot een groter aanbod, maar een lagere verkoop, vooral op markten. Dit drukt de prijzen, zo benadrukt VILT, dat in gesprek ging met Boerenbond, BelOrta en Ingro. Tegelijk treedt kwaliteitsverlies op, met zonnebrand op appels en peren, kleinere vruchten en risico's zoals "koken" van zomerfruit bij gebrek aan irrigatie.
In serregroenten zoals tomaten en aubergines verwacht men productie-uitval, wat op termijn de prijzen zou kunnen stabiliseren. Komkommers doen het juist goed dankzij hogere consumptie. Bij vollegrondsgroenten zoals bloemkool zorgt de hitte voor watertekorten, vertraging in aanplant en hogere kosten. Ook het personeel heeft het zwaar door de hitte, en oogstmethodes moeten worden aangepast. Tot slot waarschuwen experts voor bijkomende risico's zoals onweersschade en hagel. Lees hier meer.