Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Italië

Met substraatteelt gunstig afzetvenster voor aardbeien

In de Zuid-Italiaanse provincie Salerno, waar telers zich noodgedwongen hebben aangepast aan droogte en structurele problemen, laat Dario Gallo zien hoe je met lef en innovatie toch kunt groeien. Het bedrijf teelt aardbeien in microtunnels met kokossubstraat en perliet. De oogst is nu in volle gang. Intussen wordt er een nieuwe waterput geboord om de aanhoudende droogte op te vangen.

"Wij beginnen pas als de rest al klaar is", vertelt Gallo. Waar andere Italiaanse regio's – zoals Piana del Sele, Policoro, Verona en Parete – hun seizoen rond mei afsluiten, start het bedrijf van Gallo juist midden mei en loopt door tot november. Zo kunnen ze verse aardbeien leveren op momenten dat de vraag hoog blijft, maar het aanbod afneemt. In die periode zijn zij, samen met telers in Trentino, een van de weinige die kwaliteit kunnen garanderen. Al kampt Trentino vaker met koud weer en plagen zoals de fruitvlieg (Drosophila).

Het bedrijf teelt inmiddels op een areaal van 7 hectare. De opbrengst ligt boven de 100 ton per seizoen. Dankzij deze teeltmethode konden ze de kleigrond in de regio, die normaal niet ideaal is voor aardbeien, toch rendabel en duurzaam benutten.

De aardbeien brengen momenteel zo'n €5 per kilo op. Dat levert een goede marge op, maar elke euro wordt opnieuw geïnvesteerd. "We hebben stukken land gekocht zonder lening, en extra percelen gehuurd. Elk jaar beginnen we eigenlijk weer van voren af aan, maar dat maakt ons juist steeds sterker en geloofwaardiger", zegt Gallo trots.

Een belangrijke innovatie is het volledig geautomatiseerde "Spagnol"-fertigatiesysteem, dat op afstand via wifi wordt aangestuurd. Het systeem bestaat uit sensoren, alarmsignalen en meerdere meststoftanks. "Vroeger merkten we pas laat dat er water of meststof ontbrak. Nu worden we direct gewaarschuwd." Het resultaat: constantere kwaliteit, efficiëntere teelt en de mogelijkheid om het voedingsschema per ras aan te passen.

Portola is koploper
Portola is nog steeds het meest geteelde ras. Het levert veel op en kan goed tegen de hitte, al is de aardbei wat minder zoet. Daarom experimenteert Gallo ook met smaakvollere rassen zoals Vivara en Murano. Die zijn zachter van smaak, maar minder hittebestendig. "De droom? Een aardbei met de smaak van Murano en de houdbaarheid van Portola", lacht Gallo, die het bedrijf samen met zijn vader Raffaele runt.

Blik op de toekomst
Er liggen plannen klaar om mee te doen aan een ketencontract. Daarmee willen ze oude gebouwen opknappen en een eigen pakstation bouwen. "Nu oogsten we en leveren we vers uit in heel Italië. Maar we willen ook gaan verpakken. En waarom niet samenwerken met grote supermarkten of zelfs exporteren naar bijvoorbeeld Zwitserland?", zegt Gallo. Daarmee wil hij ook op het vlak van verkoop een grotere rol spelen. Die ligt nu vaak nog bij externe partijen.

Wat vooral opvalt, is de visie van het bedrijf. Een eerlijke manier van tuinbouw, die waarde creëert in een streek waar jongeren vaak wegtrekken. "Wij hebben mensen hier een keuze geboden: werken met waardigheid, hier in eigen streek. Dat is waar we het meest trots op zijn", besluit Gallo. Met zo'n twintig seizoensarbeiders is het bedrijf inmiddels een belangrijke werkgever in de regio.

Voor meer informatie:
Dario Gallo
Azienda agricola Dario Gallo
via Tempa, 6
84033 Montesano sulla Marcellana (Salerno) – Italië
Tel: +39 348 079 3129