"We beginnen het steenfruit pas te plukken op 10 augustus. Daardoor is het nu nog te vroeg om iets definitiefs te zeggen over het seizoen. Het is te hopen dat er in de komende veertig dagen geen extreme weersomstandigheden optreden, zoals in voorgaande jaren", zegt Giovanni Scavo, commercieel manager van de Siciliaanse coöperatie Il Girasole.
"Vorige week kreeg de streek rond Mineo te maken met zware hagel en harde wind. Dat beschadigde grote delen van de citrusgaarden, die nu juist specifieke behandelingen nodig hebben om te herstellen. Gelukkig vormt droogte minder een probleem dan andere jaren, dankzij de recente regenbuien."
"Voor perziken en nectarines denkt Scavo dat de telers niet teleurgesteld worden. Door de geringe Spaanse concurrentie en omdat de oogstperiode verkort is, blijft de vraag groot. Ook in Noord-Italië is er weinig fruit beschikbaar, vooral de grote maten zijn schaars – en die zijn juist populair in het buitenland. De prijzen blijven daardoor sterk", aldus Giovanni.
"In Romagna zijn de afgelopen jaren veel perzik- en nectarinepercelen gerooid, waardoor vooral perziken nu ontbreken op de markt. Dit jaar zijn daarom Apulië en Basilicata koplopers in perziken, abrikozen en nectarines. Voor Sicilië ziet het ernaar uit dat het zomerse fruitseizoen behoorlijk winstgevend wordt voor de telers."
"We oogsten gemiddeld zo'n 1.500 ton per jaar, inclusief gele en witte nectarine- en perzikrassen. De gele variant is de favoriet bij de supermarkten, met name de O'Henry perzik, die erg geliefd is bij consumenten."
"Eind juli starten we met de Coscia peer. Nu nog komt een deel van het aanbod uit Chili, omdat in Spanje de hagel een groot deel van de oogst heeft aangetast. Daardoor is de concurrentie minder groot en belooft het een gunstig verkoopseizoen te worden."
"De Coscia peer is zacht, sappig en heeft een verfijnde nasmaak, vooral wanneer hij precies rijp is. Let wel: deze peer is kleiner dan andere varianten. Na een terugval in de jaren negentig maakt hij een comeback. Hij wordt zowel los als verpakt in zakjes van 500 g en 1 kg aangeboden."
"Perziken en nectarines vormen een groeiende markt voor onze coöperatie", besluit Giovanni. "Rond de 70% van de gezinnen koopt minstens een keer per jaar perziken. Voor nectarines is dat 50%. Nectarines halen echter grotere volumes, wat verklaart dat er steeds meer van die rassen worden aangeplant."
Voor meer informatie:
Il Girasole Soc. Coop.
Via Francesco Petrarca, 51
95047 Paternò (CT) – Italië
Tel: +39 (0)95 623381
[email protected]
www.ilgirasolearance.com