Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Eric van de Putte, Nevele

In Primeur nummer 18 van 26 mei 1989 een artikel over een enthousiaste detaillist in het Belgische Nevele:

Uit de oude doos: Eric van de Putte, Nevele (B): "Elke klant wordt apart bediend"

In 1925 begon Leon van de Putte in Nevele bij Gent "Ik was toen veertien jaar en drie maanden", weet hij zich nog precies te herinneren - een handeltje in appels, peren en pruimen die hij van boeren in de omtrek kocht om ze in Gent en Deinze aan de man te brengen. Zijn eerste transportmiddel was een hondekar. Met hard werken en dito sparen kon hij na drie jaren zijn eerste paard en wagen kopen. In 1939 kon hij zich de trotse eigenaar van een Chevrolet noemen.

Gedurende vele jaren had Leon van de Putte een vaste standplaats op de Gentse groothandelsmarkt. "Ik ging liever naar de markt dan naar de kermis", zegt de nu 78-jarige Leon die nog vaak op de grossiersmarkt is te vinden en ook in de zaak aan de Steenputstraat in Nevele dagelijks een handje helpt.

© Primeur
Vader Leon (rechts) en zoon Eric van de Putte voor hun winkel in Nevele

Primeurs
Vijftien jaar geleden nam zoon Eric het bedrijf over. Het eens zo bescheiden groentewinkeltje breidde zich geleidelijk uit tot een ruime, eigentijds ingerichte winkel waar de klanten het complete assortiment van groenten, fruit en primeurs aangeboden krijgen.

© Primeur
Eric in de speciale hoek voor primeurs

Tien jaar geleden nam Eric van de Putte een binnenhuisarchitect in de arm om de zaak een 'facelift' te doen ondergaan. Het resultaat mag nog altijd gezien worden. De verschillende soorten groenten en fruit zijn overzichtelijk uitgestald en duidelijk geprijsd. Daarnaast is er een speciale hoek voor primeurs. Moderne weegapparatuur ontbreekt niet aan de inventaris. De verkoopruimte meet ongeveer 60 m² terwijl men over maar liefst 350 m² magazijnruimte met koelcel beschikt.

© Primeur
Eric en zijn echtgenote in hun rijk gesorteerde groenten- en fruitzaak

Eigen kweektuin
Eric van de Putte bezit verder 1,5 ha eigen tuingrond waarop hij zelf diverse groenten als o.a. bloemkool, broccoli, rode krulsla, eikenbladsla en verschillende soorten kruiden kweekt. "Vooral naar fijne groenten en kruiden is veel vraag en wel met name van de kant van restaurants in de omgeving die bekend staan om hun fijne keuken. De restaurateurs weten dat bij mij versheid en kwaliteit nummer één zijn", zegt Eric.

Hij zegt altijd op zoek te zijn naar nieuwe produkten en tuinders die bereid zijn om deze voor hem te telen. "Het is gegroeid tot een hobby waar veel tijd in gaat zitten, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het succes dat ik er bij mijn afnemers mee heb bereikt."

© Primeur
Eric van de Putte kweekt graag zijn eigen groenten, zoals bloemkool hier op de foto

Persoonlijke bediening
Over scherpe concurrentie van grootwinkelbedrijven heeft Eric van de Putte tot dusver weinig te klagen. "Ik ben ervan overtuigd dat als je je voortdurend toelegt op de versheid en kwaliteit van je produkten en je goede service aan je klanten geeft, de speciaalzaak het altijd nog zal winnen van het onpersoonlijke grootwinkelbedrijf. Bij ons krijgt elke klant een aparte bediening."

De zaak heeft vier winkelmeisjes in vaste dienst. Ook mevrouw Van de Putte helpt in de winkel mee, soms bijgestaan door de oudste van haar drie dochters.

© PrimeurHet pand van Eric van de Putte en hun bestelwagen op de voorgrond

Bron: Primeur | Derde jaargang | Nummer 18 | 26 mei 1989

Gerelateerde artikelen → Zie meer