Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stef van der Linden, Yex:

"Deze week ontvangen we de eerste container Peruaanse vijgen"

Tholen - Het Braziliaanse vijgenseizoen, dat nu ten einde loopt, wordt bij Yex opgevolgd door de 'Black Misson' vijgen uit Peru. De importeur heeft hiervoor een samenwerking met de grootste vijgenteler van het land. De eerste Peruaanse vijgen arriveren nog per vliegtuig, maar daarna zullen de vijgen ook per boot naar Europa worden verzonden. Al sinds 2020 worden de vijgen ook succesvol per boot verladen, wat een behoorlijk CO₂-reductie betekent ten opzichte van het gevlogen product.

"Een wens van onze klanten en bovendien een ontwikkeling die uitstekend past binnen ons duurzaamheidsbeleid", vertelt product manager Stef van der Linden. "De donkerpaarse vijgen worden iets vroeger geplukt, wat resulteert in een wat sterker product. We hebben een speciale verpakking ontworpen om de vijgen per container over zee te importeren. Met een snelle bootverbinding zijn de vijgen ongeveer zeventien dagen onderweg, waardoor we ze binnen drie weken bij de klant kunnen hebben liggen. Met de nieuwe manier van verladen en verpakken is de zeevracht goed mogelijk."

De teler van Yex is zowel GlobalGAP- als SMETA-gecertificeerd en de vijgen worden verpakt in een kilodoos met 20 en 24 stuks of per schaaltje van 160 gram. Deze week arriveren de eerste containers en het bootseizoen loopt door tot juli. "De vijgenprijzen liggen nu op een wat lager niveau, maar dat maakt het wel tot een goed instapmoment", aldus Stef. Hij ziet de populariteit van de vijgen groeien. "Het is inmiddels best een groot artikel en zeker in het Europese seizoen worden er grote volumes van verkocht."

Vijgencake met amandelen

Yex verkoopt de vijgen aan retailers, groothandels- en foodserviceklanten door heel Europa. "Het mooie van de vijgen vind ik de brede toepasbaarheid. Je kunt ze gebruiken als voorgerecht, nagerecht of als snack. De toepassingen zijn echt onbeperkt en prima geschikt voor zowel zoete als pittige gerechten. Ook kun je de vijgen prima met schil eten, want er zit veel smaak in de schil", vertelt Stef. Hij heeft zijn collega's beloofd bij een goede promotie te trakteren op zelfgebakken vijgentaart. "Dus hopelijk kan ik snel aan de bak."

Voor meer informatie:
Stef van der Linden
Yex
Tel.: +31 174 479 154
[email protected]
www.yex.nl