Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Geen makkelijke situatie voor Canarische banaan"

De prijzen van Canarische bananen liggen momenteel flink hoger dan normaal. Dat komt doordat het aanbod onder druk staat. "Begin dit jaar zagen we het al aankomen, maar vanaf half februari werd het pas echt merkbaar", legt Pascual García Bernal van het Spaanse Displafruit uit. "Er zijn meerdere oorzaken, maar in grote lijnen komt het neer op een paar duidelijke punten."

"Allereerst speelt het weer een grote rol", zegt hij. "De bananenteelt op de Canarische Eilanden heeft dit jaar veel te lijden gehad onder extreme weersomstandigheden. De winter was ongewoon koud, vooral 's nachts, waardoor de groei van de trossen vertraagde. En sinds december hebben stormen flink huisgehouden, met schade aan veel bananenplanten en kassen tot gevolg. Daardoor is er minder aanvoer en lijdt de kwaliteit."

Daarnaast is ook de concurrentie uit het buitenland veranderd. "Hoewel de importbananen uit Centraal-Amerika en West-Afrika terrein blijven winnen als goedkoper alternatief, is hun aanbod door tijdelijke omstandigheden ook wat afgenomen", aldus Pascual. "Dat versterkt de positie van de Canarische banaan en heeft de prijzen opgedreven."

Ook de stijgende kosten spelen een rol. Telers krijgen nu weliswaar betere prijzen voor hun product, maar dat weerspiegelt vooral de hogere kosten in de hele keten: van teelt tot afzet. Toch blijft de vraag naar Canarische bananen stevig. "Die combinatie van hoge vraag en beperkt aanbod zorgt ervoor dat de prijzen blijven stijgen", zegt hij. Eind april lag de telersprijs bijna 180% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Voor Displafruit is dat een uitdaging: "De banaan is goed voor meer dan 60% van onze omzet. Door het kleine aanbod is het lastig om aan de afspraken met klanten te voldoen. Dat legt enorme druk op ons." Pascual maakt zich zorgen over hoe lang dit nog houdbaar is. "Er wordt gezegd dat het lage oogstniveau tot de zomer kan aanhouden. Maar ik vraag me af of huishoudens dit prijsniveau zo lang gaan accepteren."

Toch blijft de Canarische banaan populair in Spanje. "Het is een lokaal product, met een herkenbare smaak en textuur. Veel mensen kopen het uit gewoonte en ook uit vertrouwen: het is Europees, voedselveilig en voldoet aan sociale normen." Maar de concurrentie met de goedkopere importbananen is voelbaar. "Die kosten minder dan de helft, en als consumenten eenmaal overstappen, is het lastig om ze weer terug te winnen, ook als onze prijzen straks dalen."

Volgens Pascual vormen de grillige schommelingen in de bananenmarkt de laatste jaren een serieus probleem. "Te veel of juist te weinig aanbod zorgt voor instabiliteit, en dat schaadt het imago van de sector."

Toch verwacht hij niet dat de prijzen ooit weer zo laag zullen worden als voorheen. "De tijd van 'goedkope groenten en fruit' is voorbij. Alles is duurder geworden: meststoffen, verpakkingen, lonen, belastingen. Iedereen in de keten probeert zuinig te werken, maar uiteindelijk zie je het terug in de winkelprijs."

Voor meer informatie:
Displafruit
C/ Belenguera 45
46230 Alginet (Valencia) – Spanje
Tel: +34 96 367 36 02
[email protected]
www.displafruit.com