Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Griekse abrikozen geoogst

De oogst van Griekse abrikozen is begonnen in de Peloponnesos, de vroegste teeltzone voor dit fruit in Griekenland. Hoewel de vorst in maart en de hagelbuien in april hun sporen hebben achtergelaten op de abrikozen in de regio, is de schade in de Peloponnesos, in tegenstelling tot Noord-Griekenland, relatief beperkt.

"We zijn op 30 april begonnen met het oogsten van abrikozen in de Peloponnesos. De normale volumes voor de vroege variëteiten beginnen echter pas rond 5 mei. Zeer binnenkort zullen de Mogador-variëteit en andere vroege abrikozen uit de Cot-serie volgen," zegt Grigoris Papoutsis, eigenaar van het bedrijf Alfa Papoutsis in de regio Korinthe.

Papoutsis benadrukt dat de situatie in de boomgaarden complex is. "Het is moeilijk om een nauwkeurige schatting van de schade te geven. Het is ingewikkeld. In sommige gebieden heeft de vorst negatieve effecten gehad, in andere de hagel, en weer andere gebieden werden getroffen door regen tijdens de bloei. Het grootste probleem treft echter de late variëteiten, zoals Farbaly en Orange Red, zowel in onze regio als in Noord-Griekenland. Dit betekent dat er grote tekorten zullen ontstaan tegen het einde van het Griekse abrikozenseizoen."


Alfa Papoutsis verpakking met de eerste abrikozen van het nieuwe seizoen.

"We geven de voorkeur aan variëteiten die zich onderscheiden door hun smaak, zelfs als ze er minder aantrekkelijk uitzien en minder lang houdbaar zijn na de oogst. We sorteren het fruit altijd met de hand om de kwaliteit te behouden en om premium prijzen te kunnen garanderen. Vanaf 15 mei beginnen we met de oogst van de variëteiten Maya Cot, Wonder Cot en Cebas Red. De export richt zich voornamelijk op de variëteiten Tiryntha en Tyrvi. Tiryntha begint eind mei, en Tyrvi wordt halverwege juni geoogst," zegt de Griekse exporteur.

Wat betreft de prijzen voor dit seizoen voegt Papoutsis toe: "Dit jaar liggen de prijzen voor groente en fruit hoger dan vorig jaar. Over het algemeen verwacht ik dat het seizoen zal eindigen met een gemiddelde prijs van iets meer dan 2 euro per kilo voor de telers. De gelukkigen zullen degenen zijn die grote volumes hebben. Hoeveel dat er zullen zijn, weet ik niet."


Alfa Papoutsis verpakking met de eerste abrikozen van het nieuwe seizoen.

Volgens de eigenaar van Alfa Papoutsis heeft de frequente regenval dit jaar telers geholpen om de irrigatiebehoefte voor alle gewassen in de regio aanzienlijk te verminderen in vergelijking met vorig jaar. Druiven zijn een ander belangrijk gewas dat sterk groeit in Korinthië, zowel regionaal als voor het Griekse bedrijf.

Hoewel het nog te vroeg is om schattingen te geven voor het nieuwe druivenseizoen, zegt Papoutsis dat er momenteel een duidelijke trend is in de plantkeuze. "De drie opvallende variëteiten in de nieuwe, vroege aanplant zijn Desert Pearl, Starlight en ARRA 30. Bij de late variëteiten geven telers de voorkeur aan planten met een hoge opbrengst. Ook variëteiten zoals Sweet Celebration en Sugar Crisp zijn populair. In Korinthië zien we een trend naar de uitbreiding van de druiventeelt, zelfs ten koste van de abrikozenboomgaarden."

Voor meer informatie:
Grigoris Papoutsis
Alfa Papoutsis
Tel: +30 694 712 1138
[email protected]
https://alfapapoutsis.gr/index_en.html