Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst in Catalonië tien dagen vertraagd

Grote vraag naar Spaanse kersen

De kersenoogst in de buitenteelt loopt dit jaar zo'n tien dagen achter in de vroegste teeltgebieden in de Noord-Spaanse regio Catalonië. En dat terwijl de markt juist snakt naar kersen. Als het weer verder meezit, belooft het een goede oogst te worden.

"Half april zijn we begonnen met een paar vroege rassen onder plastic, in kleine hoeveelheden", vertelt David Manero, mede-eigenaar van Cerima Cherries uit Tarragona. "Maar de vroege buitenteelt, waarmee we normaal gesproken echt van start gaan, loopt zo'n tien dagen vertraging op."

"We verwachten dit weekend te beginnen, terwijl we normaal rond 22 april al losgaan", aldus Manero. "De markt is nog helemaal leeg en we krijgen veel telefoontjes van handelaren die staan te popelen om te starten."

Op een paar rassen na, die schade opliepen door de overvloedige regenval in maart, is de vruchtzetting goed verlopen. "De vroege kersen hangen mooi verdeeld aan de bomen en de kwaliteit ziet er goed uit", legt hij uit. "De regen was dit jaar zelfs welkom, gezien de droogte van de afgelopen jaren. Maar vanaf nu zou regen juist schadelijk zijn."

Het kersenareaal van Cerima Cherries beslaat 540 hectare, de oogst loopt van eind april tot eind juni. "We breiden elk jaar uit met rassen voor het begin en het einde van het seizoen, zodat we de markt zo lang mogelijk kunnen beleveren", vertelt Manero. "Ook investeren we in onze verpakkingslijnen om de kersen snel en in topkwaliteit bij de klant te krijgen."

"Kersenteelt is ingewikkeld en risicovol", benadrukt hij. "Het vraagt om veel handarbeid in een heel korte tijd. Daarom zie je dat er steeds minder telers overblijven die dit aandurven."

Voor meer informatie:
David Manero
Cerima Cherries
Tel: +34 977 418 346 (Spanje)
[email protected]
www.cerimacherries.com