Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coen Swager, TB&S:

"Met teelt van spitskool en Violetti in Nederland, Portugal en Spanje spreiden we de risico's"

Tholen - In 2007 startte de firma TB&S met de spitskoolteelt in Portugal. Achttien jaar later zijn de Noord-Hollandse vollegrondsgroententelers nog altijd blij met deze stap. "Hierdoor zijn we met name in de wintermaanden een belangrijke partner voor onder meer de Duitse en Scandinavische retail", vertelt Coen Swager. Als back-up teelt het bedrijf tevens biologische spitskool en paarse spitskool (Violetti) in Spanje. "Met het veranderende klimaat is risicospreiding een must. Vorig jaar zaten we in Nederland in de nattigheid, terwijl we nu moeten beregenen. Dit jaar hebben Portugal en Spanje best veel regen gehad, waardoor we niet het plantschema konden aanhouden richting de zomermaanden. Zo is het elk jaar wel wat."

Het areaal bij TB&S is dit jaar grotendeels hetzelfde gebleven. Op het bedrijf in Portugal worden dit jaar iets minder flespompoenen en wat meer watermeloenen geteeld, maar die blijven allemaal op de Portugese en Spaanse markt. Het Portugese importseizoen van spitskool en Violetti is in volle gang. "Door het mooie weer groeide de spitskool sneller dan normaal. Daardoor was het product bij de start wat lichter op de hand qua structuur. Die partijen zijn nu allemaal verwerkt en inmiddels zitten we weer in de ouderwets goede partijen", vertelt de teler. TB&S ontvangt nog tot week 22 spitskool uit Portugal.

"De vraag naar spitskool was de afgelopen tijd matig. Spanje en Portugal hadden veel beschikbaar en dat zorgde voor behoorlijk wat aanbod op de markt. Wel zien we wat meer vraag naar de paarse spitskool Violetti vanuit het Verenigd Koninkrijk, vanwege het gebrek aan rode en roze kool", vertelt de teler. In Nederland is de start van het seizoen heel anders dan vorig jaar. "Toen was de structuur van de grond heel slecht. Nu is het veel makkelijker om bewerkingen op het land uit te voeren. Op droogte kunnen wij goed anticiperen omdat er in dit gebied niet snel een beregeningsverbod komt. Tegen nattigheid kunnen we veel minder doen."

"Hier in Nederland is voor ons de beschikbaarheid van goede grond de grootste uitdaging. De eerste Chinese kool, paksoi, spitskool en Violetti onder doek op de Nederlandse zandgronden groeien goed. Vandaag starten we met de oogst van de eerste paksoi", vertelt Coen. De afzet van de paarse spitskool Violetti is vooralsnog vooral gericht op de snijderijen en de Scandinavische retail. "In Nederland hopen we met een grote klant richting Kerst een leuke actie te doen. Hopelijk werkt dat verder mee aan de bekendheid van dit toch wel unieke product dat de eigenschappen van een rode kool met die van een gewone witte spitskool combineert."

Voor meer informatie:
Coen Swager
TB&S
Vronermeerweg 1
1834 AX Sint Pancras
Tel.: +31 (0)6 53 49 84 60
[email protected]
www.spitskool.com
www.violetti.nl