Tholen - Het Belgische aspergeseizoen begint langzaam maar zeker op gang te komen. "De productie van de koude tunnels komt nu op gang. De echte vollegrond moet nog volgen, maar we verwachten dat deze toch perfect op tijd voor Pasen beschikbaar zullen zijn", zo vertelt Katrien De Backer, onderdeel van het familiebedrijf Amelinckx Fruit in het Vlaamse Hingene.
"Hoe raar het ook klinkt, maar 2024 was een vroeger seizoen dan 2025", zo gaat ze verder. "De winter van 2024 was een zachte, natte winter, waarbij we de eerste asperges in de vollegrond op 12 maart staken. Dit seizoen zijn vorige week de eerste pas gestoken. De winter was veel kouder, maar droger. Dat betekent dat we later zijn, maar dat de vooruitzichten voor de kwaliteit beter zijn dan verleden jaar."
De volumes zullen nu, zo stelt Katrien, beetje bij beetje toe gaan nemen. "Voor een overzichtelijk aanbod waren de prijzen de afgelopen weken correct. De vraag was redelijk, maar gezapig. De meeste restaurants starten traditiegetrouw met de asperges rond de week voor Pasen, dus ik verwacht dat de vraag dan ook wel goed op zal komen. Met een toenemend aanbod rond die periode, zal er ook een toenemend verbruik zijn bij zachte, zonnige lentetemperaturen."
Toch waarschuwt ze ook. "Het blijft nog wel even afwachten wat het natte seizoen van vorig jaar voor invloed heeft gehad op de groei van de wortels. De producties zouden zomaar wat procentjes lager uit kunnen vallen. Toch kijk ik met een positief gevoel naar het komende seizoen als het weer meewerkt. De natuur spreekt niet. Ze is onvoorspelbaar en verrassend. Het wordt een mooi seizoen als de vorst wegblijft. Het enige wat ik kan hopen is dat het vrij zonnig wordt, met slechts af en toe regen, zodat ook de ziektedruk onder controle gehouden kan worden. Dat is misschien wel een van de grootste uitdagingen, namelijk met de afnemende toegelaten beschermingsmiddelen."
Appel-, peren- en kersenbloesems in bloei
Van oudsher is het familiebedrijf voornamelijk actief in de teelt van asperges, maar inmiddels telen ze ook appels, peren en kersen. "In de provincie Antwerpen, en zeker bij ons in Hingene, zijn de fruitbloesems al mooi in bloei. Zowel de appels, peren als kersen staan in hun wit kleed. Het is de perfecte timing om in Limburg, de fruitstreek Sint Truiden en omstreken, een bloesemroute te bewandelen of te verkennen op de fiets of Vespa met de Paasvakantie, die voor de deur staat."
Vergeleken met vorig jaar zijn de kersenbloesems op een vergelijkbaar tijdstip in bloei gegaan. "In 2024 waren de eerste bloesems te zien op 20 maart en dat was dit jaar toch exact hetzelfde in onze koude serre. Wat wel opmerkelijk anders verloopt, is het klimaat. Vorig jaar hadden we te maken met een zeer vochtige lucht, hetgeen toch invloed had op de vruchtzetting. Ook al hadden we de serres genoeg gelucht, want de buitenlucht was eveneens vochtig, waardoor ziektes op bepaalde momenten de druk opvoerden."
"Dit jaar zien we echter dat de voorbije maanden uiterst droog, zelfs iets te droog, waren, wat de bestuiving niet ten goede kwam. Stuifmeel is het beste iets vochtiger, zodat het aan de pootjes blijft hangen van alles wat rondvliegt en er kruisbestuiving plaatsvindt. We hebben door middel van water deze bestuiving zelf een handje kunnen helpen. De zonnige dagen ervoor zorgen dat de bijen en hommels vlot uit hun nestjes komen en op de versiertour gaan."
"Daardoor zijn de eerste kleine, ronde, groene knikkertjes van kersen al op de boom te vinden. De CherryLou's zijn geboren, vernoemd naar onze zoon Lou, wat ons huismerk is. Daarnaast waren de abrikozenbomen de eerste die hun bloemen lieten zien. De vruchten zijn inmiddels uitgedund en staan enkel of dubbel op de takken, zodat ze kunnen uitgroeien tot een mooie maat. Deze variëteit heeft als kenmerk dat ze als oranje abrikozen ook een roze blos vertonen op het moment van oogst. Al met al kijken we uit naar een prachtige zomer."
Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
+32(0)475 26 99 15
[email protected]
www.topasperges.com