Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 10:

'Aanvoer tomaten op Duitse markt soms wat krap'

De trostomaten kwamen voornamelijk uit Spanje en Nederland, terwijl cherrytomaten voornamelijk uit Italië en Spanje kwamen. Bij de ronde tomaten waren vooral Turkse en Marokkaanse vruchten verkrijgbaar. Voor vleestomaten waren volgens het BLE met name Belgische en Spaanse producten beschikbaar. Over het algemeen is de beschikbaarheid licht gestegen. Toch was het aanbod soms wat krap; met name de aanwezigheid van Marokkaanse en Turkse partijen was beperkt. Desondanks kon gemakkelijk aan de vraag worden voldaan. De kwaliteit van de partijen was over het algemeen overtuigend. Door de meestal continue verkoop konden retailers hun eerdere vraag verhogen: vleestomaten werden vaak duurder en ook de prijzen van ronde tomaten stegen vaak. Alleen de prijzen van cherrytomaten daalden meestal.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.

Appelen
Binnenlandse producten domineerden de markt, aangevuld met Italiaanse en Franse partijen. Enkele zendingen uit Nederland, België en Polen speelden slechts een ondergeschikte rol. Hoewel het aanbod beperkt was, was het over het algemeen voldoende om aan de vraag te voldoen.

Peren
Hoewel de Zuid-Afrikaanse import aan belang won, waren ze niet altijd overtuigend qua grootte en kwaliteit. Daardoor verkochten ze niet erg snel. De Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria, de Turkse Deveci en Santa Maria en de Nederlandse Xenia en Conference vormden de basis van het aanbod.

Druiven
Zendingen uit Peru en Namibië flankeerden het dominante Zuid-Afrikaanse fruit. In Hamburg waren er ook Indiase Thompson Seedless. Het totale aanbod was duidelijk beperkt. Vooral de leveringen uit Namibië waren opvallend beperkt.

Sinaasappelen
Spaanse handsinaasappelen bleven domineren. Egyptische Valencia Late en Salustiana volgden qua belang. Vooral Navelvariëteiten kwamen uit Turkije, Marokko en Griekenland. Het lenteachtige weer in combinatie met de hogere temperaturen beperkte echter merkbaar een levendige handel.

Mandarijnen
Het seizoen liep langzaam ten einde. Naast de beperkte leveringen kon een daling van de kwaliteit en een zekere verzadiging van de klanten niet worden ontkend. Naast Spaanse mandarijnen waren vooral Israëlische mandarijnen beschikbaar.

Citroenen
Spaanse primofiori domineerden duidelijk de markt. Daarna volgde het Turkse aanbod. Invoer uit Italië, Egypte en Griekenland maakte het aanbod compleet. Het aanbod sloot voldoende aan bij de interesse.

Bananen
De hogere temperaturen hadden verschillende effecten: aan de ene kant beperkten ze de handelsmogelijkheden, aan de andere kant verbeterden ze ze. De prijzen ontwikkelden zich overeenkomstig.

Bloemkool
Italiaanse zendingen domineerden, met Spaanse en Franse leveringen die het plaatje compleet maakten. Daarnaast waren er nog enkele Belgische aanbiedingen bij verschillende gelegenheden, die €10,50 per 6-bins sortering kostten. In Frankfurt waren Spaanse en Italiaanse partijen aanvankelijk goedkoper, maar tegen het weekend stegen de prijzen weer.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. In sommige gebieden was er een grote prijsklasse omdat de kwaliteit niet altijd overtuigend was. Kleurrijke sla kwam uit Frankrijk en Italië. De eerdere hoge prijzen werden vaak gehandhaafd. In sommige gevallen werden ze weer hoger door de beperkte leveringen.

Komkommers
Spaanse komkommers hadden nog steeds de overhand, maar waren iets minder aanwezig. Nederlandse en Belgische zendingen volgden qua belang. Griekse en binnenlandse aanbiedingen hadden niet meer dan een aanvullend karakter. De vraag was vrij gunstig; op sommige plaatsen was ze zelfs groter dan het aanbod.

Paprika's
De Spaanse import domineerde, de Turkse import volgde aansluitend en de Marokkaanse import vulde het aanbod aan. De vastenmaand Ramadan had onvermijdelijk een merkbaar effect op de gebeurtenissen: aan de ene kant kwam er minder product uit Turkije en Marokko, maar aan de andere kant waren de klanten erg enthousiast over het Turkse en Marokkaanse aanbod.

Bron: BLE

Publicatiedatum: