Door de langdurige kou in de grond gedurende januari en februari, in combinatie met het beperkte aantal zonuren, hadden de asperges tot eind februari geen aanleiding om uit te lopen. Deze zogenaamde 'winterslaap' is gunstig voor de vegetatie, omdat het de energie conserveert die nodig is om krachtig te groeien zodra de zon zich weer laat zien. In de eerste week van maart zorgde het zonnige weer ervoor dat de asperges een inhaalslag konden maken. Ondanks de gunstige start voorspellen de weersmodellen voor de komende tijd minder zon en lagere temperaturen, wat de lente vertraagt. Desondanks wordt verwacht dat het aspergeseizoen eind maart van start zal gaan, met de eerste aanzienlijke oogsten.
Zonnige dagen zorgen voor een inhaalslag van de vegetatie
Volgens aspergeteeltadviseur dr. Ludger Aldenhoff lagen de koude temperaturen in de grond tot eind februari gemiddeld op 3,9°C. Ter vergelijking: in de afgelopen jaren was deze waarde alleen in 2017 lager, toen het 2,9°C was. In de overige jaren lag de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 4 tot 5°C. De lagere temperatuur in de bodem is te wijten aan de koude nachten en het gebrek aan zonlicht. "Eind februari verwachtte ik een later begin van het seizoen, maar de recente zonnige week heeft de vertraging goedgemaakt. Toch laat de langverwachte start van het aspergeseizoen nog even op zich wachten, aangezien voor deze week weinig zon en koelere temperaturen worden voorspeld. De oogst zal volgende week beginnen in de vroege aspergevelden, maar zoals de situatie nu is, wordt een aanzienlijke oogst pas eind maart verwacht," aldus Aldenhoff.
Aspergetelers in de startblokken
De aspergetelers hebben de afgelopen weken hard gewerkt om zich voor te bereiden op het seizoen en kijken ernaar uit om hun klanten de fijne groente binnenkort weer te kunnen aanbieden. Simon Schumacher, woordvoerder van het bestuur van het Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V., is optimistisch over het seizoen: "De aspergetelers zijn goed voorbereid en staan in de startblokken voor de aspergeoogst die binnenkort begint. Na de koele winterdagen zullen de asperges in de zon en bij warmere temperaturen uitlopen."
"Duitse Aspergedag" op 5 mei 2025
"Duitse Aspergedag" wordt op maandag 5 mei 2025 voor de derde keer landelijk gehouden. Met deze actiedag wil de branche de aandacht vestigen op de belangrijke eerste groente in Duitsland. Klanten krijgen een kleine verrassing als ze asperges kopen bij aspergekraampjes en in boerderijwinkels. Meer informatie is te vinden op deutschlandspargel.de.
Regionaal, duurzaam en eerlijk
Volgens de AMI was de zelfvoorzieningsgraad voor asperges in Duitsland vorig jaar 85 procent. Daarmee behoren witte asperges tot de weinige groenten die in Duitsland op zo'n hoog niveau worden geteeld en geconsumeerd. Het kopen van lokale asperges draagt niet alleen bij aan de zelfvoorziening in eigen land, maar is ook duurzaam en eerlijk. De korte transportafstanden zorgen voor een aanzienlijke besparing op CO2-uitstoot.
Een terugblik op het seizoen 2024
Volgens het Bundesamt für Statistik was de aspergeoogst in Duitsland in 2024 3,4 procent lager dan het voorgaande jaar, met een totaal oogst van 108.130 ton. In de afgelopen zeven jaar werd er gemiddeld zo'n 118.678 ton asperges per jaar geoogst, wat betekent dat de oogst in 2024 bijna 9 procent onder dit gemiddelde ligt. In vergelijking met het voorgaande jaar is het areaal aspergevelden met 3% afgenomen, van 20.371 hectare naar 19.764 hectare.
De opbrengst per hectare was met 5,47 ton slechts licht gedaald, namelijk met 0,4 procent ten opzichte van 2023. In Duitsland waren er vorig jaar 1.357 aspergeteeltbedrijven (in 2023: 1.440 bedrijven), die gezamenlijk 22.827 hectare bebouwden (inclusief jonge planten). De afname van 4 procent in het areaal ten opzichte van 2023, evenals de daling van het aantal aspergetelers met bijna 6 procent, weerspiegelen de gevolgen van de hoge teeltkosten en de uitdaging om voldoende winstgevende prijzen te realiseren.
Frankenland: Eerste vroege asperges vanaf eind maart
"Er is nog niet veel aan de hand. Maar we hebben hier maar één laag bedekking. Het zal zeker 10 tot 14 april worden met de oogst. Maar met asperges onder driedubbele bedekking kunnen we tussen 20 en 25 maart voor het eerst oogsten," vertelt aspergeteler Ingo Reinhart aan BR24. Twee weken met temperaturen van 15 graden en regen - dan zouden de asperges echt uitlopen, zegt Reinhart. Steeds meer bedrijven telen onder folie en maken gebruik van het broeikaseffect.
De Vereniging van Franken Aspergetelers heeft er ook alle vertrouwen in dat de eerste Franken asperges eind maart beschikbaar zullen zijn. Net als vorig jaar. "Aanvankelijk zullen er alleen kleine hoeveelheden zijn, maar de grotere hoeveelheden komen in april," zegt algemeen directeur Patrick Scharl. De grond moet een constante temperatuur van minstens twaalf graden hebben om de asperges goed te laten groeien.
NRW: Vroege start met verwarmde asperges
De eerste asperges worden al geoogst in het district Borken in Raesfeld, ruim voor het begin van het seizoen eind maart of half april. Naast de vroege zomertemperaturen heeft de familie Böckenhoff ook de turbo gebruikt voor de snelle groei van de edele groenten: met warm water uit de naburige biomassacentrale krijgen de asperges hun eigen grondverwarming. De ondergrondse verwarmingsspiralen helpen de grond in de aspergetunnel te verwarmen tot 12 graden.
De aspergetelers zijn optimistisch over het nieuwe seizoen. De winter was goed voor de asperges, niet te nat, niet te droog. De afgelopen jaren was de oogst vaak kleiner dan het jaar ervoor. In heel NRW was er een daling van ongeveer negen procent van 2023 naar 2024.
Saksen: Start van het seizoen verwacht met Pasen
Volgens de aspergetelers in Ponickau zal de koninklijke groente op tijd op de Saksische borden liggen voor de paasvakantie. De ervaring leert dat de oogst altijd rond 20 april begint. In dit opzicht hebben de asperges in het district Meißen dit jaar een precisielanding gemaakt. Een vroegere oogst - zoals die in Brandenburg eind maart wordt verwacht - valt hier echter niet te verwachten.
Ondanks de thermische film over de aspergeruggen is de natuur op de teeltgronden van Ponickau niet te overtroeven. Terwijl de zandgronden in Brandenburg bijvoorbeeld veel warmer zouden zijn, moet in de regio Großenhain nog steeds van tijd tot tijd rekening worden gehouden met grondvorst.
Sleeswijk-Holstein: Pasen als eerste verkooppiek?
Op basis van de huidige omstandigheden zal het aspergeseizoen naar verwachting begin tot midden april van start gaan. Asperges uit Sleeswijk-Holstein met Pasen zijn dus vrij zeker. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat Pasen dit jaar relatief laat valt. Dit betekent dat Pasen dit jaar de eerste verkooppiek zou kunnen zijn voor aspergeteeltbedrijven in Sleeswijk-Holstein.
Hoe vroeg de eerste asperges daadwerkelijk geoogst kunnen worden, hangt vooral af van hoe snel de grond opdroogt en de zon de ruggen opwarmt. Op basis van de omstandigheden tot nu toe kunnen goede opbrengsten en kwaliteit worden verwacht. Volgens het Statistikamt Nord werd vorig jaar meer dan 1.700 ton van de koningsgroente geoogst op 382 hectare aspergeplantages in Sleeswijk-Holstein.
Saksen-Anhalt: De oogst begint in het laatste deel van maart
"We zijn optimistisch dat we in de laatste 10 dagen van maart kunnen beginnen met oogsten," bevestigt Jürgen Jakobs van Aspergevereniging Beelitz. Maar of de eerste asperges eind maart daadwerkelijk worden geoogst, hangt af van het weer. Hoe meer de zon schijnt, hoe eerder de eerste asperges geoogst kunnen worden.
Nedersaksen: Prijzen per kilo rond 18 euro/kg
Het aspergeseizoen is ook al begonnen in Nedersaksen. Als eerste zijn er de asperges uit de verwarmde teelt. De prijzen van de eerste verwarmde asperges liggen rond de 18 euro per kilo.